Može li PRP preokrenuti alopeciju?

Gubitak kose (alopecija) je svakako neprijatno iskustvo koje na prvom mestu izaziva nezadovoljstvo fizičkim izgledom. To je jedan od znakova starenja, pa je sasvim razumljivo zašto ovaj problem privlači veliku pažnju. Gubitak kose se može razvijati postepeno tokom godina ili se desiti naglo. U zavisnosti od osnovnog uzroka, alopecija može biti privremena ili trajna.

Alopecija može uticati na kožu glave ili celog tela, i može biti privremena ili trajna. Može biti rezultat nasleđa, hormonskih promena, zdravstvenog stanja ili normalna posledica starenja.

moze-li-prp-preokrenuti-alopeciju-1

Ćelavost se obično odnosi na prekomerni gubitak kose sa vlasišta. Nasledni gubitak kose sa godinama je najčešći uzrok alopecije. Neki ljudi puštaju da gubitak kose teče svojim tokom, dok mnogi nastoje da na svaki mogući način nadomeste kosu i spreče ovaj proces.

Pre nego što počnete sa lečenjem gubitka kose, razgovarajte sa lekarom o uzroku gubitka kose i mogućnostima lečenja.

Šta uzrokuje gubitak kose?

Postoji nekoliko glavnih uzroka za gubitak kose, od kojih svaka ima različite osnovne uzroke. Dva najčešća uzroka su androgena alopecija i alopecia areata.

Androgena alopecija

Androgena alopecija se odnosi na nasledni gubitak kose, koji dovodi do ćelavosti kod muškaraca ili žena. To je najčešći oblik bolesti vlasista koji pogađa skoro 80% muškaraca i 50% žena nakon 50. godine zivota.

moze-li-prp-preokrenuti-alopeciju-2

Gubitak kose povezan sa androgenom alopecijom obično se dešava postepeno. Uzrok nastanka androgene alopecije je genetski uslovljena, povećana osetljivost receptora u folikulima dlake na androgene hormone odnosno na aktivni metabolit muškog polnog hormona – dihidrotestosterona ( DHT).

Alopecija areata

Alopecija areata je autoimuna bolest koja nastaje kada vaš imuni sistem napadne folikule dlake, što uzrokuje da kosa opada u pečatima koji mogu varirati u veličini. U nekim slučajevima to može dovesti do potpunog gubitka kose. Može doći do iznenadnog gubitka kose na glavi, a u nekim slučajevima i na obrvama, trepavicama i licu, kao i na drugim delovima tela.

Trenutno ne postoji efikasan lek za alopeciju. Međutim, postoje tretmani koji mogu pomoći da kosa brže raste i koji mogu sprečiti budući gubitak kose. Jedan od najefikasnijih i najrevolicionarnijih rešenja je upotreba plazme bogate trombocitima PRP.

Plazma bogata trombocitima je tretman koji lekari koriste da ubrzaju zarastanje u različitim delovima tela. Istraživanja su pokazala da može pomoći i u obnavljanju rasta kose.

Kako PRP funkcioniše za alopeciju?

PRP sadrži niz faktora rasta i proteina koji ubrzavaju oporavak tkiva. Kako su neke vrste gubitka kose rezultat oštećenja folikula dlake, istraživači su pretpostavili da bi PRP mogao pomoći u ponovnom rastu kose tako što će preokrenuti proces koji se javlja kod androgene alopecije. Injektiranje trombocita iz autologne krvi i aktiviranje faktora rasta može poboljšati snabdevanje krvlju folikula dlake i oni prelaze iz faze mirovanja u fazu intezivnog rasta. Tretirano podrucje vlasista karakterise brzi rast dlake, veca gustina kao i veca debljina dlake.

Kako bi proizveo PRP lekar će uzeti uzorak krvi i staviti ga u mašinu koja se zove centrifuga. Ova mašina se okreće velikom brzinom, čime odvaja komponente krvi, na taj način povećavajući koncentraciju trombocita.

Treba napomenuti da PRP nije lek za stanja koja izazivaju gubitak kose. Iz tog razloga, osoba bi trebalo da primi višestruke PRP tretmane kako bi održala rezultate rasta kose. Isto važi i za lekove koje lekari obično koriste za lečenje androgene alopecije.

Iako PRP terapija može značajno poboljšati izgled i debljinu vaše kose, ona neće u potpunosti zaustaviti gubitak kose. Najbolji rezultati se obično vide kod pacijenata koji imaju tanku ili proredjenu kosu ili pokazuju prve simptome alopecije. Ipak terapija plazmom bogatom trombocitima neće izlečiti ćelavost. Svako sa blagim do umerenim gubitkom kose koji je zainteresovan za PRP treba da konsultuje lekara kako bi dobio odgovor da li će imati koristi od lečenja.

Nabavite i Vi patentiranu tehnologiju za proizvodnju plazme obogaćene trombocitima od vodećeg dobavljača, kompanije Regen Lab iz Švajcarske. Kontaktirajte nas i saznajte kako do proizvoda ove renomirane kompanije.