A-PRP-tretmani-u-sportskoj-medicini

A-PRP TRETMANI U SPORTSKOJ MEDICINI

A-PRP procedurama možemo potencijalno tretirati niz sportskih i akutnih povreda koje dovode do bolova u zglobovima, tetivama i ligamentima. Povrede mekih tkiva najbolje reaguju na PRP tretman. Bol u zglobovima usled zapaljenja nakon akutne povrede, kod hroničnih degenerativnih oboljenja zglobova, povreda ligamenta i mišića, tendinitisa, npr. teniski lakat, samo su neka od stanja koje se leče ovim tretmanom.
Upale kao što su Ahilova tetiva, skakačko koleno ili teniski lakat, su uobičajene povrede usled prekomernog trošenja kod mnogih sportista. Često je teško izlečiti ove povrede tetiva i zglobova usled loše cirkulacije krvi u ovim delovima tela. Sa PRP tretmanom koncentrisana injekcija trombocita poboljšava obnavljanje ćelija i podstiče faktore rasta u povređenom području kako bi omogućila telu da ga što brže izleči.

Istraživanja i klinička praksa pokazali su da je PRP tretman veoma efikasan u ublažavanju bolova i vraćanju pacijenata svakodnevnim aktivnostima. Ultrazvučni i MRI snimci pokazali su značajan oporavak tkiva nakon PRP tretmana koji potvrđuje proces zarastanja. Potreba za operacijom se takođe može značajno smanjiti tretiranjem oštećenih tkiva, pre nego što se povreda pogorša i oštećenje postane nepovratno.

RegenLab je vodeća laboratorija u razvoju regenerativne medicine posvećena razvoju jedinstvene ekspertize za projektovanje i proizvodnju visokokvalitetnih medicinskih sredstava, namenjenih za ćelijsku terapiju i pripremu autologne plazme obogaćene trombocitima (A-PRP).
Interesovanje za PRP tretmane je naglo poraslo u poslednje dve decenije. Veoma je popularna metoda među sportistima koji žele da brzo saniraju povrede i održe nivo performansi. Ovim tretmanom se može potencijalno izbeći invazivni operativni zahvat. PRP injekcije spadaju u kategoriju ortobioloških tretmana, čija lekovita svojstva za brzo lečenje povreda tetiva, ligamenata i mišića, potiču od samih pacijenata.

PRP terapija Regenlab
acl 2

PRP i drugi ortobiološki tretmani su došli u prvi plan iz nekoliko razloga. Prvo, istraživanja u oblasti povreda tetiva i zglobova su nam donela nova saznanja o procesu zaceljivanja i o tome koji su faktori rasta uključeni. Drugo, videli smo napredak u mišićno-skeletnom ultrazvuku, koji obezbeđuje znatno poboljšanu vizualizaciju tetiva. Treće, nedavni dokazi iz veterinarske i stomatološke medicine takođe podržavaju upotrebu PRP. Četvrto, počeli smo da u potpunosti shvatimo potencijalno štetne efekte kortikosteroidnih injekcija, jer te injekcije pomažu da se smanji zapaljenje, ali ne utiču na poboljšanje same povrede. Nasuprot tome, PRP tretmani omogućavaju lekarima da leče osnovni uzrok bola umesto da jednostavno uklone bol.

PRP uopšte nema značajnije štetne efekte, jer osim pacijentove sopstvene (autologne) krvi, nijedan drugi sastojak se ne dodaje injekciji. Iz tog razloga, on je privlačan pacijentima koji žele “prirodniji pristup” u tretiranju povreda. Takođe je vrlo privlačan pacijentima koji su neuspešno isprobali razne druge tretmane, a žele da izbegnu operaciju. Tretman se sprovodi u strogo sterilnim uslovima.
Vaš lekar će uspostaviti početnu kliničku anamnezu kako bi osigurali ispravnost dijagnoze. Ako se stanje smatra pogodnim za PRP tretman, Vaš lekar će vam objasniti postupak, i moguće rizike kako bi bili sigurni da ste u potpunosti upoznati sa procesom lečenja.

Krv se prikuplja iz vene pacijenta, slično rutinskom vađenju krvi. Cela procedura se obavlja u zatvorenom sterilnom sistemu, kako bi se sprečila mogoćnost infekcije i kontaminacije. Zatim se sprovodi proces centrifugiranja radi razdvajanja pojedinih frakcija krvi. Sloj bogat trombocitima se ekstrahuje zajedno sa plazmom i ubrizgava natrag u istog pacijenta u sterilnim uslovima.

Nekada je neophodno više injekcija. Ultrazvuk se koristi radi preciznosti, kako bi se osiguralo da ubrizgavana plazma dostigne željeni cilj. Injekcije se ubrizgavaju pod strogim aseptičkim uslovima da bi se rizik od infekcije minimizirao. Broj potrebnih injekcija varira prema individualnim okolnostima i potrebama.

Ova procedura bolje funkcioniše kada je povezana sa sveobuhvatnim programom rehabilitacije. Iz tog razloga, od vas će se tražiti da slušate savete svog fizioterapeuta nakon ubrizgavanja PRP-a i radite zahtevane vežbe. Ovo pozitivno utiče na zarastanje funkcionalnog tkiva, pri čemu povređeno tkivo ponovo dobija svoju čvrstoću i fleksibilnost, omogućavajući vam da povratite sve funkcije u normalu.
PRP je u upotrebi više od decenije i stekao je popularnost zbog njegove upotrebe od strane vrhunskih sportista. Među njima su: Rafael Nadal, Kobi Brajant, Tajger Vuds. Svetska antidoping asocijacija (VADA) i UK antidoping asocijacija (UKAD) su 2011. godine uklonile ovu terapiju sa spiska zabranjenih supstanci.

Sineks Medical i naš partner RegenLab omogućili su ovu revolucionarnu terapiju i na našem tržištu.