A-PRP - promena paradigme u lečenju

Regenerativna medicina

Tradicionalni farmakološki pristupi medicini i zdravstvenoj zaštiti bili su veoma uspešni u razvoju tretmana za mnoge akutne i hronične bolesti i poremećaje. Sa ovim otkrićima došlo je i do naučnih dostignuća u razumevanju osnovnih mehanizama bolesti, što je dovelo do inovativnih terapija koje se fokusiraju na rešavanje uzroka bolesti, umesto da samo leče simptome.

medicina

Nažalost, previše pacijenata pati od bolesti za koje ne postoji tretman. Regenerativna medicina predstavlja promenu paradigme u zdravstvenim terapijama i lečenju, fokusirajući se na osnovne uzroke bolesti tako što popravlja, zamenjuje ili obnavlja oštećene ćelije u telu. Fokusirajući se na probleme na ćelijskom nivou, ove terapije imaju potencijal da izleče ili značajno smanje tegobe za neke od najčešćih hroničnih i akutnih stanja, uključujući moždani udar, srčane bolesti, progresivne neurološke bolesti, autoimune bolesti.

 

Gubitak organa i tkiva usled bolesti ili povrede motiviše razvoj terapija koje mogu regenerisati tkiva i smanjiti oslanjanje na transplantacije. Regenerativna medicina, interdisciplinarna oblast koja primenjuje principe inženjerstva i životne nauke za promovisanje regeneracije, može potencijalno obnoviti obolela i povređena tkiva i čitave organe.

 

Regenerativna medicina ima potencijal da izleči ili zameni tkiva i organe koji su oštećeni zbog starosti, bolesti ili traume, kao i da normalizuje urođene defekte. Dosadašnji, obećavajući praktični pokazatelji i klinički podaci, podržavaju mogućnost lečenja hroničnih i akutnih bolesti, kao i pomoć regenerativne medicine u bolestima koje se javljaju u širokom spektru organa i sistema , uključujući dermalne rane, kardiovaskularne bolesti i traume, tretmane određenih vrsta raka, i još mnogo toga.

regenerativna medicina

Uspešan razvoj novih terapija matičnim ćelijama u regenerativnoj medicini mogao bi značajno da poboljša kvalitet života za milione pacijenata koji pate od težih bolesti i stanja. Ove tehnologije imaju potencijal da stvore manje skupu i efikasniju terapiju od do sada primenjivanih. Plazma obogaćena trombocitima kontinuirano se proučava u svetlu koristi u regenerativnij i sportskoj medicini i tretmanu hroničnog bola. Mnogi lekari nude ove tretmane koji menjaju život pacijentima kojima je potrebno vraćanje funkcije, ublažavanje bola zbog povrede kolena, članka, stopala ili ramena. Za pripremu PRP injekcije, lekar koristi centrifugu za odvajanje trombocita iz krvi pacijenta. Trombociti se zatim ponovo injektiraju u povređeno područje, oslobađajući faktore rasta koji pokreću prirodno zarastanje tkiva. PRP pruža izvor faktora rasta koji pomažu u regeneraciji ili poboljšanju cirkulacije krvi do oštećenog tkiva.

 

Ovo poboljšava snabdevanje matičnih ćelija u tim povređenim područjima, osiguravajući adekvatan broj ćelije za oporavak, kako bi sanirale povredu. Faktori rasta u PRP usmeravaju matične ćelije na odgovarajuće područje i kontrolišu proces oporavka. Plazma bogata trombocitima se primenjuje kod povreda tetiva, ligamenta ili povreda mišića da pošalje poruke organizmu za mobilisanje više matičnih ćelija kako bi se popravile oštećene strukture tkiva.

a-prp tretman

PRP je napredna zdravstvena tehnologija koja se obično koristi za tretiranje:

  • Osteoartritis kolena, ramena, kuka i kičme
  • Uganuće zgloba
  • Povreda Ahilove tetive
  • Povrede ACL-a
  • Bol i nestabilnost karlice
  • Povrede leđa i vrata
  • Teniski lakat
  • Tendinitis
  • Povrede ligamenata

Plazma obogaćena trombocitima proizvodi se uzimanjem samo 10 ml (10 cc) krvi klijenta i zatim stavlja u mašinu za centrifugiranje. Tokom centrifugiranja klijentove krvi velikom brzinom separatni gel specijalno dizajniran sa izrazitim tiksotropnim svojstvima odvaja plazmu sa trombocitima i faktorima rasta od crvenih i belih krvnih zrnaca i ostalih nepoželjnih krvnih produkata. Kada se plazma sa koncentrovanim trombocitima i aktiviranim faktorima rasta ubrizga nazad u povređeno područje, trombociti tada iz svojih alfa granula oslobađaju više faktora rasta i signalnih proteina koji u složenom kaskadnom biološkom mehanizmu šalju poruku organizmu da pošalje matične ćelije i omogući proces lečenja. Ovaj proces značajno smanjuje simptome bola.

a-prp ampule

Matične ćelije same po sebi nisu u stanju da poprave povređeno područje, moraju biti usmerene, a trombociti se smatraju navigacijom u ovom ćelijskom procesu. Sa PRP, vaše matične ćelije će imati usmereni odgovor na mesto povrede i moći će da oporavljaju oštećene strukture. Ovo je proces oporavka i stoga se olakšanje neće dogoditi preko noći, već́ će trajati nekoliko nedelja ili meseci. PRP pomaže u rastu novog normalnog tkiva i prirodnom ozdravljenju oštećenih struktura.  Ublažavanje bola obično počinje da se javlja u roku od tri do četiri nedelje nakon injekcije. Vaši simptomi nastavljaju da se poboljšavaju tokom perioda od tri do šest meseci nakon PRP injekcije.

regenlab logo

Pročitajte još

Čelijska terapija

PREDNOSTI CELERGEN ĆELIJSKE TERAPIJE

Od svih poznatih koristi terapije ćelija, podmlađivanje i regeneracija su dva ključna procesa. Ćelijska regeneracija je najvažniji proces koji definiše ...
Pročitaj više

EDUKACIJA: PRIMENA HIJALURONSKIH FILERA MONALISA, 14.07.2019.

U specijalističkoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju - Ribnikar, 14.07.2019. održana je edukacija na temu: Primena hijaluronskih filera za doktore medicine ...
Pročitaj više
PRP procedure

A-PRP TRETMANI U SPORTSKOJ MEDICINI

A-PRP procedurama možemo potencijalno tretirati niz sportskih i akutnih povreda koje dovode do bolova u zglobovima, tetivama i ligamentima. Povrede ...
Pročitaj više

KOLEGIJUM BEL MEDIC 09.07.2019.

U Bel Medic bolnici 09.07.2019. održan je sastanak i radionica na temu Regenlab PRP ćelijske terapije i tretmana rana, i ...
Pročitaj više
Loading...