Šta možete očekivati nakon PRP injekcije?

Princip koji stoji iza PRP sistema tretmana je jednostavan. Ljudska krv sadrži sva neophodna jedinjenja i faktore koje telo potrebuje za lečenje. Svaki put kada se povredite, krvarenje u tom području je odgovor tela na oštećenje. Trombociti, faktori rasta, citokini, mezenhimalne matične ćelije i drugi lekoviti agensi skupljaju se na tom mestu.

Kako PRP terapija deluje

PRP injekcija sadrži plazmu koja sadrži lekovite elemente bez crvenih krvnih zrnaca i dela belih krvnih zrnaca koji prouzrokuju inflamaciju. Lekari izoluju trombocite sa faktorima rasta iz vaše krvi i ubrizgavaju ih u mesto kome je potrebno lečenje. Telo prepoznaje svoje ćelije i kao odgovor pokreće kaskadu isceljenja. U suštini, PRP injekcija šalje signale telu da je potrebno popraviti određeno područje. Plazma takođe može privući druge ćelije na mesto radi efikasnijeg zarastanja. Kao, na primer, kada se stavi u zglob kolena, PRP privlači ćelije koje doprinise poboljšanju strukture hrskavicu iako se dugo smatralo da se hrskavica ne regeneriše. Ali, kada se ubrizgava u kožu, privlači ćelije koje formiraju kolagen i elastin.

PRP terapija deluje tako što privlači esencijalne elemente na mesto lečenja. Komponente plazme signaliziraju telu da je tom području potrebna popravka. Na taj način iznova pokreće mehanizam obnavljanja tkiva. Tokom razgovora o tome da li je PRP odgovarajuća opcija lečenja za vas, vaš lekar će vam objasniti šta možete očekivati nakon PRP injekcije.

Da li su PRP injekcije bolne?

Koliko neprijatnosti možete da očekujete od injekcije?

Generalno, PRP injekcije nisu bolne. Bol može da varira u zavisnosti od pacijenta ili područja tela u koje se daje injekcija. Vaš lekar može preporučiti lokalni anestetik za upravljanje ovom nelagodnošću. Opšta anestezija se obično ne koristi u kombinaciji sa PRP terapijom. Lekari preduzimaju opsežne mere predostrožnosti kako bi minimizirali nelagodnost koju biste mogli da osetite.

Pošto se povređeno područje prvo anestezira lidokainom, PRP injekcije izazivaju neznatnu nelagodu. Lidokain nestaje za nekoliko sati, a obično postoji blagi do umereni bol narednih nekoliko dana.

Mogući neželjeni efekti

S obzirom da se PRP injekcijama pokreće proces zarastanja, neki ljudi mogu osećati pojačan bol otprilike nedelju dana nakon injekcije. Zatim, tokom narednih 5-6 nedelja kako tretirano područje prolazi kroz proces oporavka simptomi osnovne bolesti se poboljšavaju. Neka klinička ispitivanja primećuju kontinuirano poboljšanje tretiranih područja 5-6 meseci nakon PRP injekcije.

Neki od najčešćih propratnih efekata:

 

  • Mogu se pojaviti modrice, bol i ukočenost oko dva do tri dana nakon injekcije.
  • Možda ćete osetiti izvesnu količinu nelagodnosti za koje vam mogu pomoći osnovni lekovi protiv bolova.
  • Određena količina otoka na tretiranom području je uobičajena pojava i ukazuje na to da tretman daje željene rezultate.
  • Otok i nelagodnost traju najviše 3 dana, a zatim počinju da se smiruju. Možda ćete morati da odmorate koleno i da pauzirate od posla i uobičajenih aktivnosti.
  • Kako tvrde stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Stanfordu, 1 od 10 pacijenata može doživeti „nalet“ jakog bola 24 sata nakon procedure. Ako se to dogodi, možete koristiti lekove protiv bolova i obratite se svom lekaru za dalja uputstva.
  • Kod tretmana kolena imajte na umu da oporavak može zavisiti i od specifičnog uzroka bolova. Na primer, stanja kao što su osteoartritis i artritis brže reaguju na PRP terapiju.
  • Zarastanje oštećenih tetiva i preloma može potrajati duže. Možda ćete takođe morati da odmarate koleno i sledite postepeni protokol fizikalne terapije koji je naveo vaš lekar.

Sineks Medical je dugogodišnji partner sa švajcarskom kompanijom Regen Lab, koja je jedan od vodećih snabdevača patentirane tehnologije za proizvodnju autologne plazme obogaćene trombocitima. Kontaktirajte nas i saznajte kako na najlakši način do Regen Lab proizvoda.