Saveti za poboljšanje rezultata PRP-terapije

Terapija plazmom bogatom trombocitima (PRP) predstavlja jednu od inovativnih procedura u lečenju i regeneraciji organizma. Mnogi je favorizuju , jer je to prvenstveno prirodna procedura koja može pomoći u lečenju degenerativnih bolesti i oporavku od povreda. Kod većine pacijenata PRP-terapija daje zadovoljavajuće rezultate. Postoje odredjeni koraci koje treba preduzeti da biste bili sigurni da ćete izvući maksimum iz vaše PRP-terapije.

Kako poboljšati rezultate

Postoje brojne istraživačke studije za ispitivanje dejstva PRP-a i njegovim efektima na zarastanje i reparaciju tkiva. Iako postoje neka neslaganja o tome kako PRP utiče na ljudsko telo, većina lekara se slaže da aktivirani faktori rasta u plazmi bogatoj trombocitima stimulišu zarastanje i regeneraciju tkiva do određenog stepena. Uspeh terapije zavisi od kvaliteta samog supstrata koji se aplikuje i njegovog regenerativnog potencijala. Kvalitet autolognog supstrata zavisnosti od stanja vašeg organizma odnosno vašeg zdravlja, starosti, navika u ishrani, nivoa vežbanja i unosa lekova, možda ćete videti veće ili manje koristi od PRP-a.

Osobe koje se odluče za PRP-terapiju mogu zapravo poboljšati njenu delotvornost uz neke jednostavne promene u životnim navikama. Kod nekih pacijenata, sve, od malih promena u ishrani pa do upotrebe suplemenata, može doprineti boljem ishodu. Dobra vest je da su to odredjene navike u ponašanju i rutinske radnje koje većina nas treba da radi u svakodnevnom životu i kada efikasnost PRP-a nije motivacioni faktor. Postoje neki koraci koje možete preduzeti da biste bili sigurni da ćete izvući maksimum od vaše PRP terapije.

Promene u ishrani su vrlo važne

Ishrana igra značajnu ulogu u određivanju efikasnosti PRP terapije. Jedite tamno, lisnato, zeleno povrće. Uvođenjem više zelenog, lisnatog povrća u vašu ishranu, koja sadrže vitamine i minerale koji vam mogu pomoći u održavanju zdravlja i promovisanju zdravih crvenih krvnih zrnaca. Izbacivanjem slatke, prerađene, masne hrane i jedenjem manjih porcija tokom dana, dobijate višestruke prednosti koje mogu pomoći vašoj PRP proceduri.

Kardio vežbe visokog intenziteta

Izvođenje kardio vežbi visokog intenziteta će podstaći vaše srce da pumpa više krvi. U tom procesu, vaše telo proizvodi više crvenih krvnih zrnaca, bolja je prokrvljenost i vi dobijate više PRP iz krvi. I ne samo to, već jačate i svoj imuni sistem. To vas dovodi u najbolju formu za postizanje obećavajućih rezultata ovog tretmana.

Nemojte pušiti, piti ili koristiti narkotike

Čuli ste ovo hiljadu puta, ali to ga ne čini manje istinitim. Poroci kao što su pušenje, pijenje i uzimanje droga mogu imati negativne posledice ne samo na vaše opšte zdravlje i dobrobit, već́ i na efekte vašeg PRP tretmana.

Štetni toksini i hemikalije mogu ometati funkcionalnost vaših matičnih ćelija i imunološkog sistema. Supstance poput nikotina i alkohola mogu smanjiti reaktivnost i sposobnost vaših trombocita da se umnožavaju. Pušenje je takođe povezano sa smanjenjem broja trombocita, što je suprotno od onoga što želite da dobijete od vašeg PRP tretmana.

Povećajte unos gvožđa i vitamina B

Razmislite o povećanju unosa gvožđa i vitamina B kako biste pomogli svom telu da proizvodi zdrava crvena krvna zrnca. Sve vrste vitamina B su neophodne za vaše zdravlje, ali vitamin B-12, koji se naziva i kobalamin, direktno utiče na vaše snabdevanje krvlju. Možete ga dobiti od mesa, živine, lisnatog zelenog povrća, ribe i mlečnih proizvoda.

Gvožđe igra važnu ulogu u vašem zdravlju, kao i u zdravlju vaših crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe olakšava proizvodnju hemoglobina koji prenosi kiseonik kroz vaše telo. Ako imate nizak nivo gvožđa u krvi, ne možete proizvesti dovoljno hemoglobina.

Ako ne možete da dobijete dovoljne količine vitamina i minerala iz vaše ishrane, možda ćete želeti da razmislite o uzimanju suplemenata. Međutim, prvo se posavetujte sa svojim lekarom kako biste znali da li su određeni suplementi bezbedni za vas.

Pratite uputstva svog lekara nakon procedure

Vaš lekar će vam dati konkretna uputstva koja će vam pomoći da se oporavite nakon procedure. To uključuje šta možete, a šta ne, kako očistiti zahvaćeno područje i tako dalje. Trebalo bi da pratite njihove smernice kako biste bili sigurni da ćete izvući maksimum iz vaše PRP-terapije.

Patentiranu tehnologiju za proizvodnju plazme obogaćene trombocitima renomirane kompanije RegenLab iz Švajcarske možete nabaviti i kod nas, zahvaljujući kompaniji Sineks Medical koja je njihov dugogodišnji pouzdani partner. Kontaktirajte nas i saznajte više!