PRP terapija za teniski lakat: brzo i efikasno olakšanje

Teniski lakat, klinički poznat kao lateralni epikondilitis, je bolno stanje koje pogađa ne samo tenisere, već i svakoga ko se bavi ponavljajućim pokretima ruke i zgloba. Ovo stanje može biti neverovatno iscrpljujuće, ometajući svakodnevne aktivnosti i izazivajući upornu nelagodnost. Ako patite od teniskog lakta, verovatno se pitate kako da pronađete najbrži i najefikasniji način da ga izlečite. Terapija plazmom bogatom trombocitima (PRP) može biti dgovor koji ste tražili.

Zašto nastaje teniski lakat?

Pre nego što uđemo u izuzetne prednosti PRP terapije, hajde da prvo razumemo teniski lakat. Ovo stanje karakteriše bol i upala u spoljašnjem delu lakta. Obično se javlja zbog prekomerne upotrebe mišića i tetiva podlaktice, što dovodi do malih kidanja u tetivama koje se pričvršćuju za bočni epikondil (koštana izbočina na spoljašnjem delu lakta).

Simptomi teniskog lakta

Prepoznavanje teniskog lakta je prvi korak ka pronalaženju leka. Uobičajeni simptomi uključuju:

 

  • Bol: Možete osetiti bol ili peckanje na spoljašnjem delu lakta.
  • Slab hvat: Poteškoće u hvatanju predmeta, čak i nečega tako jednostavnog kao što je šolja za kafu.
  • Pogoršanje bola: Bol se može pogoršati aktivnostima koje uključuju hvatanje ili podizanje.
  • Ukočenost: Vaš lakat može biti ukočen, što otežava potpuno ispruživanje ili savijanje.

 

Ako osećate ove simptome, dobra je ideja da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom radi ispravne dijagnoze.

Konvencionalni tretmani ili PRP terapija

Tradicionalno, teniski lakat se leči odmorom, fizikalnom terapijom, antiinflamatornim lekovima i, u nekim slučajevima, injekcijama kortikosteroida. Iako ove metode mogu pružiti olakšanje, možda neće ponuditi brzo i trajno rešenje za sve.

 

PRP terapija, s druge strane, ima drugačiji pristup. Koristi prirodne procese lečenja u telu kako bi se ubrzao oporavak. Studije su pokazale da je plazma bogata trombocitima (PRP) bezbedna i efikasna terapija za teniski lakat.[1]

 

Evo kako terapija funkcioniše:

 

  1. PRP ekstrakcija: Uzima se mali uzorak vaše krvi.

 

  1. Priprema za PRP: Krv se zatim obrađuje da bi se koncentrirali trombociti, koji su bogati faktorima rasta koji podstiču oporavak.

 

  1. PRP injekcija: PRP se ubrizgava u zahvaćeno područje vašeg lakta, precizno ciljajući oštećene tetive.
[1] Mishra AK, Skrepnik NV, Edwards SG, Jones GL, Sampson S, Vermillion DA, Ramsey ML, Karli DC, Rettig AC. Efficacy of platelet-rich plasma for chronic tennis elbow: a double-blind, prospective, multicenter, randomized controlled trial of 230 patients. Am J Sports Med. 2014 Feb;42(2):463-71. doi: 10.1177/0363546513494359. Epub 2013 Jul 3. PMID: 23825183.

Brzo i efikasno olakšanje

Može li PRP terapija obezbediti brzo i efikasno olakšanje stanja teniskog lakta?

PRP terapija često može dati brže rezultate u poređenju sa tradicionalnim tretmanima. Mnogi pacijenti prijavljuju značajno smanjenje bola i poboljšanu funkciju u roku od nekoliko nedelja nakon procedure.

Dok neki tretmani mogu ponuditi privremeno olakšanje, PRP terapija ima za cilj dugotrajne rezultate. Stimulišući prirodne procese oporavka tela, on se bavi osnovnim uzrokom problema, promovišući opravak i regeneraciju tkiva. Ipak, dugoročni tretman se pokazao kao najefikasniji.

PRP terapija je minimalno invazivna, što znači da nema potrebe za operacijom. Ovo smanjuje rizike povezane sa invazivnijim procedurama i omogućava brži oporavak.

Vreme lečenja

Vreme koje je potrebno za potpuno izlečenje od teniskog lakta može da varira od osobe do osobe. Međutim, sa PRP terapijom, mnogi pojedinci doživljavaju značajno poboljšanje u roku od nekoliko nedelja. Potpuno izlečenje može potrajati nekoliko meseci, ali koristi su često vredne čekanja.

Ako tražite najbrži i najefikasniji način da izlečite teniski lakat, PRP terapija je ubedljiva opcija koju treba razmotriti. Njegova sposobnost da iskoristi prirodne mehanizme lečenja tela čini ga odličnim izborom u lečenju ovog bolnog stanja. Ako želite rešenje koje nudi i brzo olakšanje i trajne rezultate, konsultujte se sa zdravstvenim radnikom sa iskustvom u korišćenju PRP terapije kako biste dalje istražili ovaj inovativni tretman.

Otkrijte moć PRP-a uz pomoć kompanije Sineks Medical koja je dugogodošnji partner i saradnik sa švajcarskom kompanijom Regen Lab, koja je vodeći snabdevač patentirane tehnologije za proizvodnju PRP. Kontaktirajte nas danas i saznajte kako do naprednih PRP rešenja.