PRP terapija u lečenju povreda kolena

Zglob kolena je najveći i najsloženiji zglob ljudskog tela. Čine ga tri kosti: donji okrajak butne kosti – femur, gornji okrajak golenjače – tibia i čašica – patela. U funkcionalnom pogledu, zglob kolena predstavlja ključnu sponu koja obezbeđuje uspravan hod. Prilikom uspravnog hoda oko 70% težine je na kolenima, a pri savijenim kolenima i do 90% težine.

Zbog svoje kompleksnosti, zglob kolena je veoma važan element u procesu kretanja odnosno – hodanja, trčanja, skokova, odskoka i doskoka. Pokreti koji su mogući u ovom zglobu su: pregibanje ili fleksija, opružanje ili ekstenzija, unutrašnja i spoljašnja rotacija potkolenice kada je koleno u fleksiji tj. kada je savijeno.

prp-u-lecenju-povrede-kolena-1

Zbog težine koju nosi, pokreta koje izvodi i sila koje trpi kako bi omogućio kretanje, često se dešavaju povrede. Povrede ligamenata, meniskusa, tetiva, artroze, neki su od problema i tegoba koje pogađaju pacijente svih uzrasta. Obično se radi o jedva primetnim tegobama, mada se nekada mogu pojaviti i ozbiljni problemi i simptomi. Ove povrede svakako zahtevaju ozbiljno i posvećeno lečenje.

Koje sve povrede kolena postoje?

Ovo su najčešće povrede kolena:

Artroza

Artroza je najčešća bolest zglobova, u čijoj osnovi leži proces oštećenja i gubitka hrskavice, dok u poslednjoj fazi bolesti dolazi do oštećenja skoro svih delova zgloba. Artroza je posledica poremećaja vaskularizacije i prekida zglobne hrskavice. Ova bolest kolena povezana je sa procesom starenja. Vreme kada će se artroza pojaviti zavisi uglavnom od genetskih predispozicija i od faktora rizika kojima je osoba izložena.

Klinički znaci artroze  se razvijaju veoma sporo i nisu vidljivi. Prvi simptomi su bolovi pri većem opterećenju zgloba kolena. Oni traju kratko i prestaju kada se odmorimo. Kasnije postaju češći i mogu se ispoljiti i u mirovanju.

Oštećenje meniskusa

Koleno ima dva meniskusa – jedan na spoljašnjoj ivici kolena i jedan na unutrašnjoj. Meniskus je disk u obliku latiničnog slova C ili polumeseca, koji daje stabilnost kolenu, balansirajući težinu tela preko kolena. Dakle, uloga meniskusa je da ravnomerno rasporedi težinu tela po zglobnim površinama butne i potkolene kosti i tako spreči trošenje hrskavice i pojavu upale zgloba kolena, odnosno artritisa. Meniskusi takođe učestvuju u održavanju stabilnosti kolena.

prp-u-lecenju-povrede-kolena-2

Do povrede meniskusa može doći usled bavljenja sportom, usled nezgode ili pri nekontrolisanim pokretima. Kod starijih osoba dolazi do trošenja meniskusa. Oni postaju krti i kidaju se čak i pri uobičajenim pokretima usled prekomerne težine i prenaprezanja.

Povrede meniskusa mogu biti mogu biti kombinovane ili se mogu javiti kao jedna pukotina u tkivu meniskusa. U zavisnosti od pravca prostiranja ta pukotina može biti: longitudinalna, horizontalna, kosa i radijalna.

Osnovni simptomi povrede meniskusa su: bol u kolenu, otok kolena, nestabilnost i blokada tj. nemogućnost pokreta u zglobu kolena.

Istegnuće i parcijalna ruptura ligamenata

Jedna od najčešćih povreda kolena je povreda prednjih ukrštenih ligamenata, dok je pucanje ligamenata jedna je od najozbiljnijih povreda. Ligamenti imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti kolena. Sačinjeni su od čvrstog fibroznog tkiva i imaju funkciju kontrole preteranih pokreta u zglobu kolena.

PRP terapija u lečenju povreda kolena

PRP (Platelet Rich Plasma) je deo krvne plazme bogat trombocitima, koji u sebi sadrže faktore rasta i druge supstance koje aktivno učestvuju u lečenju i obnavljanju oštećenog ili obolelog tkiva. Uzorak krvi uzima se od pacijenta i stavlja u centrifugu, gde dolazi do odvajanja trombocita, koji se zatim injekcijom ubrizgavaju na povređeno mesto. Trombociti nakon ubrizgavanja oslobađaju supstance kao što su faktori rasta, koji potpomažu proces zarastanja i zaceljenja. Koncentracijom trombocita na jedno mesto povećava se količinu supstanci koje utiču na rast i potpomažu proces zarastanja.

Sam PRP tretman osmišljen je tako da bude maksimalno komforan i bezbedan za pacijenta. Pored toga, tretman je bezbolan. PRP terapija se pokazala kao odličan tretman za brojna stanja i povrede kolena.

Znamo da za vaše klijente želite najbolje. Obezbedite im patentiranu tehnologiju kompanije Regen Lab, za proizvodnju plazme bogate trombocitima i omogućite im da koriste izuzetne pogodnosti PRP tretmana.

Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja. Kontaktirajte nas i saznajte kako do Regen Lab proizvoda.