PRP nesumnjivo poboljšava zarastanje defekata kože

Ulkusi su defekti na koži i/ili potkožnom tkivu jednostavno nazvani čirevi. Ulkusi koji se ne leče predstavljaju veliki zdravstveni problem širom sveta i imaju veliki uticaj na ličnom, profesionalnom i društvenom nivou, sa visokim troškovima u pogledu ljudskih i materijalnih resursa. Nelečeni ulkusi koji ne zarastaju su veliki problem za donje ekstremitete kao i citav organizam i glavni su uzrok netraumatskih amputacija donjih ekstremiteta. Većina čireva na donjim ekstremitetima ima vensko poreklo (80%) odnosno kompromitovanu vensku cirkulaciju, ali i  druge uobičajene uzroke uključujući arterijsku insuficijenciju i dijabetičku neuropatiju. Retko, oni takođe mogu biti uzrokovani infekcijom, traumom, vaskulitisom ili malignitetom.

prp-ne-sumnjivo-poboljsava-zarastanje-defekata-koze-1

Treba imati na umu da kod pacijenata koji su manje pokretni, čirevi mogu takođe biti uzrokovani produženim ili prekomernim pritiskom, što dovodi do oštećenja kože i eventualne nekroze. U bolničkom okruženju, ove dekubitusne rane treba da se leče adekvatnim dušecima kako bi se olakšalo repozicioniranje i dobro zbrinjavanje rana.

Veliki broj uzroka

Čirevi se definišu kao otvorene rane na koži ili sluzokoži. Oni mogu biti uzrokovani velikim brojem patologija. Blage do umerene vrste čira na koži izlečiće se u roku od nekoliko dana ili nedelja. Međutim, ukoliko se upala proširi, može prouzrokovati ozbiljne posledice i potrebna je hitna medicinska nega. Hronični rana na nozi koji ne zaceljuje se definiše kao „gubitak kože i potkožnog tkiva na nozi ili stopalu, za koji je potrebno više od 6 nedelja da se izleči“. Hronična ulceracija potkolenice, uključujući i stopalo, je često stanje koje izaziva bol, društvenu nelagodu i stvara znatne troškove. Prevalencija ulceracija na nogama varira između 0,18% i 1%. Tri glavna uzroka čireva donjih ekstremiteta su venski, arterijski i neuropatski.

Lečenje autolognom plazmom

Primena autologne plazme bogate trombocitima (PRP) predstavlja veliku prekretnicu i napredak u lečenju nezalečenih i dijabetesnih rana / dijabetesno stopala jer je jednostavna metoda i obezbeđuje neophodne faktore rasta koji poboljšavaju zarastanje tkiva. PRP je konglomerat trombocita, citokina i različitih faktora rasta koje luče a-granule trombocita koje povećavaju brzinu prirodnog procesa zarastanja hroničnih rana a samim tim i smanjenje vremena zaceljivanja.

Ulceraciji je potrebno od četiri do šest nedelja da se izleči. Obično se razvijaju na unutrašnjoj strani noge, neposredno iznad skočnog zgloba. Simptomi venske ulceracije na nozi uključuju bol, svrab i otok u zahvaćenoj nozi. Za pacijente sa hroničnim venskim ranama nogu, autologna plazma bogata trombocitima (PRP) je bezbedna i efikasna, sa veoma značajnim smanjenjem veličine rane u poređenju sa konvencionalnim tretmanom. Hronične rane koji ne zarastu nemaju potrebne faktore rasta (GF) i stoga ne zarastaju dobro.

prp-ne-sumnjivo-poboljsava-zarastanje-defekata-koze-2

Izlaganje rane autologno-koncentrovanoj plazmi vrši se kako bi se poboljšalo okruženje rane kao i stanje same rane.  Zbog visokog sadržaja trombocita, ova plazma je poznata i kao plazma bogata trombocitima (PRP) i sadrži nekoliko faktora rasta u višim koncentracijama, u poređenju sa njihovim nivoima u krvi. Ovi faktori rasta pokazuju različite funkcije, kao što su izazivanje neovaskularizacije, promocija proliferacije fibroblasta, stimulacija keratinocita, ekspresija regenerativnog epidermalnog fenotipa i povećanje fagocitoze i imunološkog odgovora kroz lokalnu akumulaciju polimorfonuklearnih leukocita i makrofaga.

Sprovedene studije su pokazale bezbednost i efikasnost autologne plazme bogate trombocitima za lečenje hroničnih rana koje ne zarastaju. U poređenju sa konvencionalnim tretmanom, primenom PRP-a primećeno je značajno veće smanjenje površine, prečnika i obima rane. Cilj lečenja je da se rana, prvenstveno, zatvori što je brže moguće i da se poboljsa cirkulacija u predelu rane.

Kompanija Sineks Medical sa ponosom predstavlja svog evropskog partnera, porodičnu kompaniju RegenLab iz Švajcarske, koja se bavi razvojem i proizvodnjom Autologne plazme obogaćene trombocitima (A-PRP). Kontaktirajte nas da saznate kako da vrhunskih proizvoda koji će vašu ponudu učiniti prepoznatljivom.