Ortobiologija – U susret naučnom napretku

Danas smo svedoci rapidnog razvoja tehnologije, koji nam omogućava dostignuća koja su nam pre samo deceniju ili dve delovala kao naučna fantastika. Naravno da ovaj razvoj tehnologije i pre svega nauke ima svoju refleksiju i u medicini. Nova i savremena tehnološka dostignuća omogućavaju da tretiranje određenih stanja i lečenje bude efikasnije, brže i bezbolnije.

fizioterapeut pregleda pacijentu koleno na podu

Ortobiologija je jedna od grana koja se izdvojila u celom ovom procesu i koja već daje zavidne rezultate. Kako je još uvek u ranoj fazi razvoja možemo očekivati da nam najbolje iz ove oblasti tek predstoji.

Da bismo razumeli značenje reči ortobiologija probajmo da raščlanimo reč. Kao i većina medicinskih i naučnih termina ova reč potiče iz grčkog jezika. Termin ortobiologija je složenica reči orthos – prav (ravan) –  koji se odnosi na sprečavnje  i lečenje bolesti , deformacija i povreda sistema za kretanje i biologia, što u ovom kontekstu znači supstance koje su prirodno izvedene i koje mogu zaceliti oštećena tkiva mišića, zglobova i kostiju. Važno je napomenuti da se ovde upotreba reči „biološki preparati“ razlikuje od one koja se koristi u farmaciji, a posebno reumatologiji, gde se često odnosi na lekove koje prave živi organizmi (tehnologija rekombinantne DNK) ili sadrže komponentu živog organizma.

Efikasna terapijska procedura

Ortobiloški tretman je usmeren na obnavljanje funkcije zglobova korišćenjem prirodnih procesa zarastanja rana, povreda, ili oštećenja tkiva. Uobičajeni ortobiološki lekovi uključuju plazmu bogatu trombocitima (PRP). To su autologne supstance koje mogu pomoći zarastanju kostiju, zglobova, mišića ili tetiva kada se ubrizgavaju na ozleđeno mesto. Autologno znači da ortobiološki lek potiče od iste osobe u kojoj se koristi. Tako, na primer, lekar može uzeti krv i zatim napraviti plazmu bogatu trombocitima (PRP), a zatim ponovo ubrizgati taj PRP u oštećenu regiju tog istog pacijenta.

RegenExtracell BMC & GLUE

Kako se ortobiologija usavršava, verovatno ćemo videti da se invazivnije ortopedske operacije zamenjuju ili odlažu manje invazivnim injekcijama. Kada imamo supstance (PRP) koje mogu ubrzati proces zaceljenja oštećenog tkiva, ove injekcije  se mogu koristiti za primenu tj. plasranje ovih supstanci u oštećeno tkivo bez operacije. Ovo je svakako poželjniji vid tretiranja povreda, a svakako mnogo poželjniji način lečenja za svakog pacijenta.

Popularnost PRP-a duguje svojoj efikasnosti u lečenju hroničnih povreda tetiva (ili tendinopatije). Naročito ga preferiraju elitni sportisti, jer je zabeleženo da injekcije PRP ubrzavaju zarastanje i omogućavaju brži povratak sportskim aktivnostima. U praksi, injekcije PRP se primenjuju u ambulantama, u relativno kratkom vremenskom periodu, a smanjenje bolova u tetivama i poboljšanje funkcije tetiva zabeleženi su kod velikog broja pacijenata sa hroničnim bolovima. Plantarni fascitis, tendinopatija lakta, hronična Ahilova tendinopatija, patelarna tendinopatija samo su neka od stanja koje PRP uspešno tretira. Procenjuje se da više od 86 000 sportista svake godine prima PRP tretman u Sjedinjenim Državama.

Sineks Medical od 2011. godine nudi korisnicima iz medicinske struke medicinska sredstva i medicinsku opremu dokazano vrhunskog kvaliteta , renomiranih proizvođača. Nastojimo da našim klijentima omogućimo da drže korak sa svim svetskim trendovima kada su u pitanju najnovija dostignuća iz sveta opreme i sredstava. Sa našim partnerom, kompanjom Regen Lab iz Lozane u Švajcarskoj, omogućili smo distribuciju široke palete proizvoda za biološku ćelijsku terapiju na bazi jedinstvenog tiksotropnog separatnog gela koji je specijalno dizajniran za proizvodnju A-PRP, odnosno autologne plazme obogaćene trombocitima, kao i drugim produktima iz sopstvene krvi pacijenata.

 

Ukoliko i vi želite da ovaj revolucionarni tretman uvrstite u svoju ponudu kontaktirajte nas odmah i saznajte kako do Regen Lab proizvoda.