Obećavajući uticaj PRP na urinarnu inkontinenciju

Stresna urinarna inkontinencija se javlja kada vaša bešika nekontrolisano pušta urin tokom fizičke aktivnosti ili napora. Može se desiti kada kašljete, kijate, podignete nešto teško, promenite položaj tela ili vežbate, čime se vrši pritisak (stres) na vašu bešiku, što uzrokuje curenje urina. Stresna inkontinencija nije povezana sa psihičkim stresom.

Stresna urinarna inkontinencija se razlikuje od urgentne inkontinencije i hiperaktivne bešike (OAB – overactivebladder). Ako imate urgentnu inkontinenciju ili OAB, mišić bešike se skuplja, što izaziva iznenadnu potrebu za mokrenjem često pre nego što stignete do kupatila. Stresna inkontinencija je mnogo češća kod žena nego kod muškaraca.

Urinarna inkontinencija izaziva osećaj nelagodnosti i neprijatnosti, često dovodeći do ograničavanja u svakodnevnim društvenim aktivnostima, na taj način umanjujući kvalitet života. Uz adekvatno lečenje stresna inkontinencija se može kontrolisati i može se poboljšati opšte blagostanje.

obecavajuci-uticaj-prp-na-urinarnu-inkontinenciju-1

Koji su uzroci urinarne inkontinencije?

Brojni su uzroci koji mogu doprineti stresnoj inkontinenciji. Na primer, može biti posledica slabih mišića u dnu karlice ili slabog mišića sfinktera na vratu bešike. Problem sa načinom na koji se mišić sfinktera otvara i zatvara takođe može dovesti do stresne inkontinencije. Hronični kašalj, pušenje i gojaznost takođe mogu dovesti do ovog poremećaja.

Urinarna inkontinencija, posebno kod žena, često je uzrokovana fizičkim promenama u telu. Razlozi koji mogu izazvati ovaj problem su:

  • Trudnoća i porođaj
  • Menstruacija
  • Menopauza
  • Hirurgija karlice
  • Problemi sa mišićima u bešici i uretri
  • Oslabljeni mišići oko bešike

Načini lečenja

Postoji niz tretmana koji su dostupni za urinarnu inkontinenciju. Među najčešćima su:

  • Kegelove vežbe: nazivaju se i vežbe za karlično dno, pomažu u jačanju mišića koji podržavaju bešiku, matericu i creva. Jačanjem ovih mišića možete smanjiti ili sprečiti probleme sa curenjem.
  • Gubitak težine: Stresna inkontinencija je povezana sa gojaznošću.
  • Intravaginalni prsteni: Lekar može da plasira silikonski krug u vaginu – pesar, da zaustavi stresnu urinarnu inkontinenciju. Pesar je prsten koji, kada se ubaci, vrši pritisak na uretru kako bi je zadržao na svom normalnom mestu. Na taj način možete smanjiti curenje urina tokom vežbanja, kijanja, kašljanja itd. Mogući neželjeni efekti upotrebe pesara uključuju vaginalni iscedak i infekcije. Takođe nekada može pogoršati stanje sa curenjem urina.

Korišćenje autologne krvi se često preporučuje jer smanjuje rizik da dobijete infekcije koje se mogu preneti putem tuđe donirane krvi i osiguravaju da će vam biti na raspolaganju dovoljno zalihe krvi. Još jedna od prednosti je povećanje eritropoeze. Poznate prednosti povećanja broja eritrocita uključuju povećanje kapaciteta krvi za prenošenje kiseonika, poboljšanu oksigenaciju tkiva i poboljšanu hemostazu.

Studija je pokazala uspešnost PRP u lečenju

PRP ima dugu istoriju i dobre rezultate u sportskoj medicini, posebno u lečenju tendinitisa, artritisa, uganuća o kidanja ligamenta. Efikasan je u smanjenju bolova od povreda, brzom zarastanju i brzom povratku redovnim aktivnostima. Ostale oblasti sa primenama zasnovanim na dokazima uključuju stomatologiju, dermatologiju, kardiohirurgiju, pedijatrijsku hirurgiju, urologiju, plastičnu hirurgiju i oftamologiju. Do skoro ni jedna objavljena studija nije proučavala potencijalni terapeutski efekat A-PRP u lečenju žena sa stresnom urinarnom inkontinencijom. Ipak to se promenilo!

Sprovedena je prva studija koja je prijavila efekat A-PRP tretmana kod ženske stresne urinarne inkontinencije (SUI). Autori su procenili efikasnost lokalne injekcije autologne plazme bogate trombocitima (A-PRP) kao tretmana za žene sa stresnom urinarnom inkontinencijom u pilot studiji koja je uključivala 20 pacijenata. Autori studije su zaključili da je A-PRP efikasan u ublažavanju simptoma stresne urinarne inkontinencije 1 i 6 meseci nakon tretmana bez značajnih neželjenih efekata.

Ova pilot studija je prva koja je izvestila o efikasnosti A-PRP-a kod ženske stresne urinarne inkontinencije. Prema autorima, ovaj rezultat sugeriše da je A-PRP opcija koja se razmatra u lečenju blage do umerene inkontinencije.

Sineks Medical je dugogodišnji partner švajcarske kompanije RegenLab i distributer njenih inovativnih medicinskih proizvoda, među kojima je i patentirana tehnologija za proizvodnju Autologne plazme obogaćene trombocitima (A-PRP). Ne dozvolite da Vas konkurencija pretekne. Kontaktirajte nas odmah i saznajte kako do RegenLab proizvoda.