Novi trendovi u fizikalnoj terapiji

Skorašnja pandemija korona virusa izmenila je mnoge segmente našeg života, i ubrzali su se mnogi procesi i trendovi u fizikalnoj terapiji koji su započeli ubrzanim razvojem tehnologije i digitalizacije. Rad na daljinu koji je u uslovima pandemije bio neophodnost, pokazao je u sve mogućnosti koje nam ovaj način rada pruža.

Pošto je rad na daljinu postao norma u mnogim slučajevima, klinike su nastojale da se prilagode novim uslovima rada pružajući tretmane fizikalne terapije na daljinu. Iako su mnoge od ovih promena započele zbog COVID-19, one će verovatno imati trajan uticaj na to kako će fizioterapeuti raditi u budućnosti.

Efikasna terapija na daljinu

Tehnološki razvoj pomogao je u lečenju pacijenata na daljinu. Ovo uključuje i nove kompaktne medicinske uređaje koji se mogu instalirati u domovima pacijenata koji dozvoljavaju pacijentima (pod stručnim uputstvom) da leče svoja stanja bez rizika fizičkog kontakta sa drugim ljudima.

Za razliku od konvencionalnih terapija koje zahtevaju fizičko prisustvo terapeuta, nove tretmane primenjuju sami pacijenti pod vođstvom profesionalca preko digitalnih uređaja. To uključuje telerehabilitaciju i gejmifikaciju rehabilitacije, od kojih su obe idealne za angažovanje pacijenata i lako se prate putem digitalno zakazanih sesija.

Šta je telerehabilitacija?

Telerehabilitacija u fizikalnoj terapiji mogla bi da daje podjednako dobre rezultate kao i standardna (lična) rehabilitacija za stanja kao što su osteoartritis, bol u donjem delu leđa, nakon operacije kuka i kolena, kao i kod multipla skleroze i u kontekstu rehabilitacije srca i pluća.[1]  Kada su trendovi u fizikalnoj terapiji u pitanju telerehabilitacije  je svakako jedan od njih. Njena upotreba je povezana sa uštedom vremena i smanjenjem troškova.

[1] Pamela Seron, PT, PhD, MSc, María-Jose Oliveros, PT, MSc, Ruvistay Gutierrez-Arias, PT, MSc, Rocío Fuentes-Aspe, PT, MSc, Rodrigo C Torres-Castro, PT, MSc, Catalina Merino-Osorio, PT, MSc, Paula Nahuelhual, PT, MSc, Jacqueline Inostroza, PT, MSc, Yorschua Jalil, PT, MSc, Ricardo Solano, PT, MSc, Gabriel N Marzuca-Nassr, PT, PhD, Raul Aguilera-Eguía, PT, MSc, Pamela Lavados-Romo, PT, MSc, Francisco J Soto-Rodríguez, PT, MSc, Cecilia Sabelle, PT, MSc, Gregory Villarroel-Silva, PT, MSc, Patricio Gomolán, PT, MSc, Sayen Huaiquilaf, PT, Paulina Sanchez, PT, Effectiveness of Telerehabilitation in Physical Therapy: A Rapid Overview, Physical Therapy, Volume 101, Issue 6, June 2021

Telerehabilitacija podrazumeva sistem telekomunikacionih tehnologija za kontrolu ili praćenje daljinske rehabilitacije. Ovo je tehnika koja olakšava dostupnost fizički ili geografski izolovanim grupama sa oštećenjima, što potencijalno štedi vreme i novac. Ovi tržišni uslovi su savršeni za INDIBA, jer njene tehnologije kombinuju naučno zasnovano delovanje, efikasnu praktičnu terapiju i nivo autonomije koji je pacijentima potreban.

Naučno dokazana INDIBA tehnologija

Glavne oblasti u kojima INDIBA-ini tretmani fizikalne terapije mogu pomoći pacijentima su:

  • Smanjenje bola
  • Lečenje otoka
  • Poboljšanje stanja tkivo
  • Brže zarastanje
  • Poboljšanje mobilnosti

Pored ovih generalizovanih područja, mnogi mišićno-skeletni poremećaji takođe se mogu lečiti INDIBA-inim tehnologijama.

INDIBA-ina monopolarna radiofrekventna tehnologija primenjena na 448 kHz je neinvazivna fizioterapijska tehnika koja je bezbedna i vrlo efikasna kako podrška u oporavku tela. Deluje direktno stvaranjem kaskade metaboličkih procesa i reakcija koje obezbeđuju poboljšanu proliferaciju i diferencijacije ćelija, čime pospešuju oporavak i regeneraciju tkiva.

Paralelno, sistem takođe obezbeđuje povećanje protoka krvi, oksigenacije tkiva i hidratacije čime se smanjuje bol i ubrzava oporavak. Kombinuje dva režima rada (CAP i RES) koji se mogu primeniti u termičkom ili subtermalnom režim (u zavisnosti od stanja i njegove težine). Primena i CAP i RES režima će fokusirati tretman na odabrane oblasti tela sa dubinskim delovanjem, što omogućava da dopre do svake povrede u mišićno-skeletnom sistemu.

Vodeći fizioterapeuti svakodnevno širom sveta koriste INDIBA uređaje za revitalizaciju života svojih pacijenata. Kontaktirajte nas odmah i saznajte kako da i Vi uključite fantastičnu INDIBA tehnologiju u Vašu praksu.