Novi način procene prohodnosti jajovoda

Kada parovi pokušavaju da zatrudne, ali ne uspevaju, najčešće se osećaju obeshrabreno. Prva pitanja koje postavljaju su zašto se to dešava i postoji li nešto što mogu da učine da povećaju šanse da zatrudne. Ovo su uobičajena pitanja koja padaju na pamet nakon što duže vreme neuspešno pokušavaju da zatrudne ili ako su već započeli lečenje neplodnosti. Stigma u našoj kulturi je da trudnoća treba da bude „laka“ i „prirodna“, a to može dovesti do toga da se parovi osećaju frustrirani svojom situacijom.

Neplodnost se javlja i kod muškaraca i kod žena, i pogađa skoro jednak broj muškaraca i žena. Otprilike jedna trećina neplodnosti pripisuje se ženskom partneru, jedna trećina se pripisuje muškom partneru, a jedna trećina je uzrokovana kombinacijom problema kod oba partnera. Međutim, oko 20 procenata slučajeva neplodnosti ostaje „neobjašnjivo“ čak i nakon kompletne dijagnostičke obrade.

Neplodnost i sterilnost nisu isti problem

Neplodnost i sterilnost su različite. Neplodnost – ili, tačnije, subfertilitet – dijagnostikuje se ako par ne može da zatrudni nakon što je imao pravovremeni, nezaštićeni odnos tokom perioda od 12 meseci. Sterilnost se dijagnostikuje nakon što detaljan lekarski pregled pokazuje da pacijent nema matericu, jajnike, nema proizvodnju jajnih ćelija ili nema proizvodnju sperme.

Neprohodnost jajovoda kao uzrok subfertiliteta

Problem sa jajovodima je važan uzrok neplodnost i čini 25%–35% ženske neplodnosti, a testiranje prohodnosti jajovoda je važan deo istraživanja neplodnosti kod žena.[1] Prohodnost jajovoda je kada ženski jajovodi nisu blokirani. Trudnoća je apsolutno moguća sa jednim prohodnim jajovodom, pod pretpostavkom da su i žena i jajovod zdravi. Zapravo, čak 85% žena koje su u optimalnom dobu trudnoće (22-28) i koje imaju samo jedan prohodan jajovod začeće bebu u roku od dve godine doslednih pokušaja.

[1] Rajesh H, Lim SL, Yu SL. Hysterosalpingo-foam sonography: patient selection and perspectives. Int J Womens Health. 2016 Dec 28;9:23-32.

Histerosalpingografija (HSG) je dugo vremena bila standardna radiološka procedura koja se koristila da bi se utvrdilo da li su jajovodi otvoreni i zdravi. Obično se radila kod žena sa dijagnozom neplodnosti. Histerosalpingo-kontrastna sonografija (HyCoSi) je novija, neinvazivna ginekološka metoda kojom se ustanovljava prohodnost jajovoda. A sa pojavom ExEm pene ova metoda pregleda je postala još efikasnija i lakša.

Neinvazivan postupak za testiranje prohodnosti jajovoda

ExEm pena je indikovana za sonohisterosalpingografiju za procenu prohodnosti jajovoda kod žena sa sumnjom na neplodnost. Mešanjem ExEm gela sa prečišćenom vodom prilikom ubrizgavanja gela stvara se viskozna pena. Kao rezultat dobija se stabilna mešavina pene koja može da zadrži svoju ehogenost oko 7 minuta, omogućavajući joj da se koristi kao kontrastno sredstvo za histerosalpingo-penu sonografiju. (HiFoSi).

U poređenju sa rendgenskom histerosalpingografijom (HSG), ambulantna procena jajovoda sa ExEm penom bila je povezana sa značajno nižim rezultatom bola, a osim toga ne zahteva upotrebu zračenja i joda. ExEm pena omogućava brzo identifikovanje potencijalnog problema i planiranje sledećeg koraka na putu do plodnosti pacijenta.

Takođe, postoje znakovi da HiFoSi može poboljšati šanse za trudnoću kod žena, iako se to mora još istraživati kroz buduće studije, a pre nego što se može doći do preciznijih zaključaka.

Kontaktirajte nas i saznajte koji je najbolji način da nabavite ExEm penu i uvrstite je u ponudu na opšte zadovoljstvo Vaših pacijenata.