Koja su koristi upotrebe PRP u odontologiji?

Plazma bogata trombocitima postala je novi standard u regeneraciji tkiva i postaje značajan pomoćnik za unapređenje zarastanja u mnogim zahvatima u stomatološkoj i oralnoj hirurgiji, posebno kod starijih pacijenata. PRP se sve češće koristi za brži oporavak nakon određenih stomatoloških zahvata.

Upotreba PRP u odontologiji

Ova revolucionarna forma terapije ima širok spektar upotrebe i klinički je dokazano da je efikasan tretman za različita stanja. Studije sprovedene u humanoj populaciji dale su obećavajuće rezultate u vezi sa primenom PRP-a pri mnogim stomatološkim, kao i procedurama oralne hirurgije.[1]

[1] Albanese A, Licata ME, Polizzi B, Campisi G. Platelet-rich plasma (PRP) in dental and oral surgery: from the wound healing to bone regeneration. Immun Ageing. 2013 Jun 13;10(1):23

PRP promoviše brzo i efikasno zarastanje tvrdih i mekih tkiva u ustima. U stvari, terapija se pokazala toliko efikasnom da vrlo brzo postaje standard nege pri vađenju zuba, postavljanju implanta i drugim stomatološkim procedurama. Danas se PRP terapija koristi kao dodatna terapijska procedura u okviru oralne hirurgije. Doprinosi povoljnijem ishodu stomato-hirurških procedura, smanjujući krvarenje i poboljšavajući zarastanje mekog tkiva i regeneraciju kostiju.

Kako PRP deluje?

Kada je telo povređeno ili podvrgnuto hirurškoj ili stomatološkoj proceduri, prirodnim procesom se to područje ispunjava trombocitima i drugim faktorima rasta koji se nalaze u krvi. Trombociti pomažu krvi da formira ugruške i podstiče zarastanje oštećenih tkiva. Normalni opseg trombocita u krvi kreće se od 150 do 400 milijardi po litru. Plazma bogata trombocitima je obrađena tako da sadrži veću koncentraciju tombocita (RegenLab 1,6x-1,8x prosečno pa do 5x ) što omogućava brže zarastanje oštećenog tkiva, kao i smanjenjem nelagodnosti na tretiranom mestu.

Upotreba PRP-a nakon vađenja zuba i parodontalnih tretmana pomaže u poboljšanju zarastanja mekih tkiva i pozitivno utiče na regeneraciju kostiju. Takođe, PRP je korišćen izolovano kao materijal za oblaganje koji ima pozitivne rezultate kod pacijenata i njihovog oporavka.

Prednosti upotrebe PRP-a u stomatologiji

PRP se može ubrizgati u ​​desni ili na drugu lokaciju uključenu u stomatološki zahvat ili se može primeni u obliku paste za direktnu primenu na tretirano mesto, kao što je džep formiran ekstrakcijom zuba. U oba slučaja, PRP počinje odmah da deluje sa prirodnim procesom zarastanja rane. Ovo su neke od ključnih prednosti upotrebe PRP-a u stomatologiji:

  • Stimuliše rast ćelija i deobu ćelija
  • Pomaže u povećanoj sintezi tkiva zbog svojih faktora rasta, što rezultira bržom regeneracijom tkiva
  • Pomaže u izgradnji vezivnog tkiva
  • PRP ne samo da pomaže u presađivanju kostiju za zubne implantate, već može biti od koristi i u drugim oblicima restauracionih procedura oralne regije kao što je zatvaranje rascepa usne ili uklanjanje cista ili fistula
  • Privlači ćelije i specijalizovane proteine na mesto tretmana koji pomažu u formiranju tvrdih tkiva poput kostiju
  • Pospešuje stvaranje novih krvnih sudova i ćelija – neovaskularizacija
  • Smanjuje zapaljenje i rizik od infekcije
  • Smanjuje potrebu za antibioticima i lekovima protiv bolova

Plazma bogata trombocitima našla je svoje zasluženo mesto u upotrebi u stomatologiji, a daljim studijama utvrdiće se njen definitivni značaj u ovoj oblati medicine. Studije su kontrolisana, randomizovana klinička ispitivanja dizajnirana tako da procene dugoročne koristi i krajnje ishode primene PRP.[1]

[1] Xu J, Gou L, Zhang P, Li H, Qiu S. Platelet-rich plasma and regenerative dentistry. Aust Dent J. 2020 Jun;65(2):131-142.

Plazma bogata trombocitima veoma lako može da postane i deo Vaše prakse. Sineks Medical je dogodišnji partner kompanije RegenLab koja je vodeći snabdevač patentirane tehnologije za proizvodnju plazme obogaćene trombocitima. Kontaktirajte nas odmah i saznajte kako na najlakši način do RegenLab proizvoda.