HyFoSy procedura – Bezbolan način za utvrđivanje prohodnosti jajovoda

Neprohodnost jajovoda je jedan od uzroka neplodnosti kod žena. Zato je ovo jedna od prvih stvari koja se proverava prilikom utvrđivanja uzroka neplodnosti.

Konačno je i kod nas dostupna HyFoSy metoda, koja je minimalno invazivna i skoro bezbolna. Za razliku od HSG metode kod koje se u najvećem broju slučajeva koristi totalna anestezija, HyFoSy metoda radi se bez anestezije, jer je bol koji se oseća tokom procedure minimalan i potpuno podnošljiv za pacijentkinje. Kod HSG metode koristi se kontrast i rendgen, dok kod HyFoSy metode sa ExEm penom nema kontrasta i zračenja. Cela procedura nadgleda se na ultrazvuku.

Priprema za HyFoSy proceduru

Veoma je važno da se HyFoSy procedura odvija u preovulacionoj fazi ciklusa, odnosno između 6. i 11. dana ciklusa (nakon menstrualnog krvarenja, a pre ovulacione faze).

Takođe je bitno isprazniti bešiku pre pregleda kako bi vidljivost na ultrazvuku bila bolja.

Kako se odvija HyFoSy procedura?

Tokom HyFoSy procedure pacijentkinja je u ležećem položaju sa podignutim nogama, kao kod standardnog ginekološkog pregleda.

Lekar će umetnuti spekulum kako bi video grlić. Zatim se u grlić postavlja tanka cev (kateter). Uklanja se spekulum i postavlja se ultrazvučna sonda u vaginu. Zatim se kroz kateter ubrizgava ExEm pena koja omogućava vizualizaciju šupljine materice i jajovoda. Ovaj postupak ne izaziva bol, ali se dešava da pacijentkinje osete blago grčenje materice, slično grčevima kod menstrualnih bolova. Malim pokretima ultrazvučne sonde lekar pregleda jajovode i njihovu prohodnost. Po završetku procedure uklanjanju se ultrazvučna sonda i kateter.

Nakon HyFoSy procedure

Nakon HyFoSy procedure ExEm penom preporučuje se mirovanje od pola sata. Može se desiti da pacijentkinje primete malu količinu pene u vidu iscetka. To je sasvim normalno i dovoljno je samo staviti uložak. Nakon procedure lekar razgovara sa pacijentkinjom o rezultatima pregleda i predlaže dalje korake u lečenju neplodnosti.

Omogućite vašim pacijentkinjama bezbolno utvrđivanje prohodnosti jajovoda bez rendgenskog zračenja. U tome vam možemo pomoći mi i ExEm pena. Kontaktirajte nas, tu smo za vas i vaše pacijente.