Fantastičan pomak u lečenju ortopedskih povreda

Decenijama unazad ortopedske povrede često su uključivale invazivne zahvate, komplikovane operacije sa dugim boravkom u bolnici i mukotrpan put do oporavka. Danas, napredak tehnologije i medicinske nauke omogućavaju obavljanje raznih ortopedskih procedura koristeći minimalno invazivne tehnike, tako da se možete vratiti svom aktivnom načinu života brže nego ikad.

fantastican-pomak-u-lecenju-ortopedskih-povreda-1

Najrevolucionarnija i najefikasnija od ovih tehnika je primena plazme obogaćene trombocitima u lečenju ortopedskih stanja. U poslednje vreme primenjuju se različite metode u upotrebi plazme bogate trombocitima (PRP) tokom lečenja različitih ortopedskih bolesti i sportskih trauma. Upotreba PRP-a omogućava poboljšanje lokalnog biološkog stanja i regeneraciju različitih vrsta tkiva. PRP je savremena strategija lečenja sa svetskim priznanjem! Visoka koncentracija faktora rasta trombocita nalazi se u malim količinama plazme. PRP i njegovi različiti oblici postali su jedna od najboljih metoda za podršku procesu zarastanja različitih tkiva. PRP se koristi u regenerativnoj medicini, jer obezbeđuje komponente neophodne za potpunu regeneraciju tkiva.

Povećanje sopstvenih sposobnosti lečenja

Plazma bogata trombocitima ili PRP idealna je metoda za povećanje sopstvenih sposobnosti lečenja tela nakon povrede. Da biste lakše shvatili način funkcionisanja PRP-a, pomislite na to kada ste poslednji put posekli prst ili se ogrebali dovoljno da rana prokrvari. Kada se ovako nešto dogodi, urođeni lekoviti proteini vašeg tela, koji se nalaze u trombocitima u vašoj krvi, usmeravaju se ka posekotini ili ogrebotini kako bi započeli zarastanje vaše rane.

Ovi proteini ili faktori rasta stvaraju novo, zdravije tkivo na mestu povrede. Vaše telo sve ovo radi samostalno, što je prilično neverovatno! PRP jednostavno vodi ovaj prirodni proces korak dalje šaljući visoku koncentraciju krvne plazme bogate proteinima iz vaše sopstvene krvi kako bi generisalo novo tkivo u vašim mišićima, ligamentima, tetivama, pa čak i kostima, tako da možete da se izlečite od ortopedske povrede brže i prirodnije.

Sigurno i efikasno

PRP je autologni derivat, jer se dobija preradom sopstvene krvi pacijenta. Imajući to u vidu, rizik od odbijanja derivata ili neželjene reakcije su vrlo malo verovatne. Vaše telo prepoznaje trombocite bez problema, tako da gotovo da nema rizika od neželjenih efekata. Trombociti sadržani u autolognoj krvi imaju važnu ulogu u zarastanju jer luče nekoliko faktora rasta na mesto povrede. Ukratko, između ostalih uloga, ovi trombociti služe za promovisanje mitogeneze ćelija sposobnih za lečenje i promovisanje angiogeneze u tkivu. Neki od faktora rasta u PRP-u uključuju: faktor rasta izveden iz trombocita (PDGF), transformišući faktor rasta beta (TGF-b), vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF) i epitelni faktor rasta (EGF) PRP koristi prednosti prirodnih proteina u procesu zarastanja. Pored ovih faktora, PRP sadrži adhezivne molekule koji promovišu formiranje kostiju. Ovi molekuli uključuju fibrin, fibronektin i vitronektin.

fantastican-pomak-u-lecenju-ortopedskih-povreda-2

Pošto injekcije PRP šalju visoku koncentraciju proteina direktno u povređeno područje, ovi faktori rasta pokreću prirodni proces zarastanja vašeg tela. Ovo povećanje proteina usredsređuje se na lečenje tamo gde vam je najpotrebnije, tako da se potencijalno možete oporaviti brže nego da ste samo čekali da vaše telo samo preduzme akciju. Brojnim studijama je potvrđeno da ova relativno nova biotehnologija poboljšava proces zarastanja, jer povećan broj trombocita dovodi do povećanog lučenja faktora rasta, čime se teoretski poboljšava proces zarastanja.

Poznato je da se funkcionalna aktivnost trombocita menja u zavisnosti od njihove veličine i starosti, jer mlađi i veći trombociti pokazuju bolju hemostatsku funkciju za razliku od manjih i starijih ćelija. Razlog za brži proces nakon injekcija PRP-a je taj što visoka koncentracija proteina poboljšava signalizaciju unutar ćelija, pa vaše telo regrutuje više zdravih ćelija brže nego što bi to učinilo bez stimulacije pomoću PRP-a.

U zavisnosti od težine vaše ortopedske povrede, PRP terapija vam može pomoći da u potpunosti izbegnete operaciju. Mnogi profesionalni sportisti okreću se PRP injekcijama kako bi izbegli operaciju za lečenje uobičajenih sportskih povreda vezanih za ramena, kolena, laktove i Ahilove tetive. Ali, ako vam je potrebna operacija, PRP i dalje može biti deo procesa koji vam pomaže da se izlečite i od operacije.

Sineks Medical je višegodišnji partner sa švajcarskom kompanijom RegenLab koja je proizvođač najkvalitetnije autologne plazme obogaćene trombocitima, kao i drugih produkata iz sopstvene krvi pacijenata. Nemate izgovor da ovaj neverovatan proizvod ne uvrstite u svoju ponudu pacijentima i na obostrano zadovoljstvo doprinesete njihovom bržem oporavku. Kontaktirajte nas i saznajte kako na najlakši način do RegenLab proizvoda.