ExEm pena je najbolja za pregled jajovoda

Reproduktivno zdravlje je aspekt medicine na koji se danas dosta obraća pažnja i koji je poslednjih decenija doživeo veliki napredak. Savremene metode dijagnostikovanja i tretiranja brojnih stanja omogućile su značajan napredak na ovom polju. Kada je u pitanju žensko reproduktivno zdravlje jajovodi i njihovo zdravlje su jedan od najvažnijih aspekata.

Jajovod je bitna komponenta normalnog reproduktivnog procesa. Jajovodna tuba, koja povezuje peritonealni prostor sa šupljinom endometrijuma, zahvata jajnu ćeliju nakon ovulacije i transportuje spermu iz materice na mesto oplodnje, u ampulu – najširi deo jajovdone tube. Ampula služi kao fiziološko mesto za konačno sazrevanje gameta, oplodnju i rani embrionalni razvoj. Bolesti jajovoda i druga stanja mogu uticatina reproduktivnu funkciju kod žena. Oštećeni ili začepljeni jajovodi glavni su uzrok neplodnosti, bilo sprečavanjem sperme da dođe do jajne ćelije, bilo sprečavanjem oplođenog embriona da se tokom trudnoće smesti u matericu.

ex-em-pena-je-najbolja-za-prohodnost-jajovoda-1

Pouzdana metoda testiranja jajovoda

U mnogim slučajevima žena ne zna da su joj jajovodi blokirani jer često nema simptoma. Neplodnost je često jedini simptom bolesti jajovoda ili začepljenih jajovoda. Takođe može se javiti blagi, ali konstantran bol u donjem delu trbuha. Međutim, druga stanja koja nisu povezana sa bolešću jajovoda takođe mogu izazvati ove simptome. Vremenom razvijena su brojne dijagnostičke metode koje su konstatovale problem sa prohodnošću jajovoda. Do skoro najprimenjivanija metoda u dijagnostikovanju je histerosalpingografija (HSG). To je rendgenski postupak koji se koristi za pregled unutrašnjosti materice i jajovoda. Često se koristi za proveru da li su jajovodi delimično ili potpuno blokirani. Takođe može pokazati da li je unutrašnjost materice normalne veličine i oblika. Ovaj metod pregleda često može da izazove neprijatnosti. Mnoge žene mogu da osećaju grčeve tokom pregleda, osobito ukoliko imaju strah od injekcije. Žene koje imaju začepljeni jajovod mogu osetiti intenzivan bol.

Upravo iz tog razloga razvijena je Histerosalpingo-kontrastna sonografija (HyCoSy). HyCoSy je siguran i pouzdan ambulantni ultrazvučni postupak, koji je manje invazivan, ali i precizniji od histerosalpingografije. Ova procedura razvijena je kao učinkoviti postupak za testiranje prohodnosti jajovoda. Tehnika je testirana u laparoskopski kontrolisanim studijama. Histerosalpingo-kontrastna sonografija (HyCoSy), u poređenju sa Histerosalpingografijom (HSG), može preciznije i lakše da dijagnostikuje ženski subfertilitet. HyCoSy procedura je posebno efektivna uz primeni ExEm pene, odobrenog kontrastnog sredstva za testiranje prohodnosti jajovoda ultrazvukom.

Precizno i minimalno invazivno

ExEm pena je razvijena kako bi se vršile lakše i preciznije ultrazvučne procene prohodnosti jajovoda. Mešanjem ExEm gela i ExEm vode, stvara se gel pena. ExEm pena se može infundirati kroz cerviks i šupljinu materice u jajovode i tako stvoriti savršen nastavak zidova jajovoda. Koristeći specijalno dizajnirani i patentirani katetar sa aplikatorom za grlić materice omogućava se glatka infuzija gel pene i bolja vizualizacija konture jajovoda. Za testiranje prohodnosti jajovoda histerosalpingo-kontrastna sonografija sa ExEm penom daje bolje rezultate nego Histerosalpingografija sa fiziološkom otopinom, u smislu preciznosti. Iz tog razloga HyCoSy metoda sve više preuzima primat kada su ovi pregledi u pitanju.

ex-em-pena-je-najbolja-za-prohodnost-jajovoda-2

ExEm gel se smatra sigurnim, jer su komponente dobro poznate i korišćene su intravenozno i u abdominalnoj šupljini za druge medicinske svrhe. Nema poznatih ozbiljnih sporednih efekata. U nasumičnom kontrolisanom ispitivanju, HyFoSy se pokazao manje bolnim od HSG. Nadalje, postoje znakovi da HyFoSy može poboljšati šanse za trudnoću kod žena, iako se to mora istražiti u budućim studijama, pre nego što se mogu izvući precizniji zaključci.

Prednosti korišćenja HyFoSy sa ExEm penom:

  • Test prohodnosti jajovoda pomoću ultrazvuka
  • Procedura sprovođena u ambulanti
  • Visoko-ehogena pena
  • ExEm pena je jednostavna za upotrebu, lako se ubrizgava, što omogućava kratke i praktične procedure
  • Specifičnost i selektivnost: uporediva ili bolja od HSG – minimiziranje potrebe za radijacijom
  • Smanjena nelagodnost za pacijenta – bolovi su 60% manji u odnosu na HSG
  • Savršena kontrola nad raspoređivanjem gel pene, odlična prohodnost kroz jajovode
  • Naučno dokazano sa više publikacija u renomiranim časopisima
  • U svetu je do danas sprovedeno preko 400.000 procedura – distribuiranih u preko 50 zemalja
  • 4 nezavisne publikacije, koje uključuju 800+ pacijenata, prijavile su 30 – 46,1% spontanih trudnoća u roku od 2 do 6 meseci nakon HyFoSy procedure koristeći ExEm penu

Sineks Medical i naš partner IQ Medical Ventures B.V.,poslovni inkubator za proizvodnju medicinskih uređaja i sredstava, činimo ExEm penu dostupnom i na našem tržištu. Ukoliko želite da se izdvojite ponudom najsavremenijih dijagnostičkih metoda kontaktirajte nas i saznajte kako možete da nabavite ExEm penu i primenite je u svojoj praksi na opšte zadovoljstvo vaših pacijenata.