Efikasno lečenje teniskog lakta

Lakat je jedan od većih zglobova u ljudskom telu ali i jedan od najopterećenijih.

Sastoji se od tri kosti, od kojih se jedna nalazi u nadlaktici i dve u podlaktici, i tetiva koje ih povezuju. Mišići bicepsa, fleksora i tricepsa, ekstenzora podlaktice, kao i nekoliko većih tetiva sreću se upravo u laktu. Zbog svoje građe i opterećenja koje trpi, lakat je podložan povredama i oštećenjima.

Teniski lakat (ili lateralni epikondilitis) je povreda uzrokovana prevelikim naprezanjem mišića podlaktice odnosno ponavljanim pokretima zgloba i ruke. Bol se manifestuje duž spoljašnje strane lakta, na mestu pripoja tetive i kosti, a može se proširiti i na nadlakticu, i tako uticati na jačinu stiska šake.

Kako se manifestuje bol?

Intenzitet bola zavisi od stepena povrede. On može biti blag i javlja se nakon fizičke aktivnosti, odnosno prevelikog forsiranja pokreta ruke. Bol koji je konstantno jakog intenziteta onemogućava normalno funkcionisanje ruke i u velikoj meri utiče na kvalitet života.

Pacijenti mogu osećati bol ili zategnutost u samom zglobu lakta (podlaktici i nadlaktici), ali i bol prilikom opružanja ruke ili stiskanja šake (prilikom hvatanja predmeta ili rukovanja). Bolan lakat može biti osetljiv na dodir.

Teniski lakat karakteristična je povreda za ljude koji igraju tenis. Međutim, iako nosi ime teniski lakat, ovo stanje više pogađa ljude koji se ne bave ovim sportom, već obavljaju aktivnosti koje podrazumevaju učestale pokrete ruke, lakta i šake, čime se znatno opterećuju mišići opružača šake. To mogu biti kuvari, automehaničari, hirurzi, stomatolozi i uopšte ljudi čije zanimanje iziskuje ponavljane pokrete ruke ( zavrtanje šrafova, preterano korišćenje „miša“, sečenje namirnica, slikanje…)

Lečenje teniskog lakta PRP terapijom

Cilj lečenja teniskog lakta je smanjenje i potpuno uklanjanje bola, podsticanje regeneracije tkiva i sprečavanje atrofije mišića. Bitno je sanirati upalne procese koji karakterišu ovo stanje, a zatim i povećati fleksibilnost, snagu i izdržljivost lakta.

PRP terapija u lečenju teniskog lakta pokazala se veoma efikasnom. Više studija pokazalo je da je PRP tretman superiorniji u odnosu na terapiju kortikosteroidima i da pri tome nema štetnih efekata.

Kako funkcioniše tretman?

PRP tretman teniskog lakta funkcioniše tako što se uzima mala količina krvi pacijenta, koja se stavlja u specijalnu centrifugu, gde se krv procesuira i priprema plazma bogata trombocitima. Ovako pripremljena plazma ubrizgava se injekcijom u oštećeno tkivo.

Kod lečenja teniskog lakta obično se preporučuju dve injekcije u razmaku od 2 do 4 nedelje. Nakon PRP tretmana savetuje se mirovanje odnosno pošteda ruke nedelju dana. Pacijenti mogu osećati bol nakon tretmana, koji postepeno slabi i u roku od nekoliko dana prestaje.

Znamo da za vaše pacijente želite najbolje, a mi smo tu da vam u tome pomognemo. Za više informacija kako do Regen Lab proizvoda kontaktirajte nas. Tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja.