Efikasna funkcija tiksotropnog separatnog gela

Tržište sistema za pripremu krvi obogaćene trombocitima (PRP) procvetalo je u poslednjih 10 godina. Brojne su kompanije koje nude različite mogućnosti koncentracije trombocita i faktora rasta na inovativne načine.

Naravno, svaki sistem ima svoje prednosti i nedostatke u pogledu sigurnosti, efikasnosti, sveobuhvatnosti ili jednostavnosti upotrebe ali samo nekoliko opcija je dovoljno fleksibilno da se može koristiti u bilo kojoj praksi na brz i efikasan način.

efikasna-funkcija-tiksotropnog-separatnog-gela-1

Među ovim opcijama izdvaja se kompanija RegenLab iz Švajcarske i njena široka paleta proizvoda za biološku ćelijsku terapiju na bazi tiksotropnog separatnog gela, koji je specijalno dizajniran za proizvodnju A-PRP, odnosno autologne plazme obogaćene trombocitima, kao i drugim produktima iz sopstvene krvi pacijenata. Separatni gel sistem pojavljuje se kao inovativna opcija koja pokriva čitav spektar od efikasnosti i sigurnosti do isplativosti i jednostavnosti upotrebe.

Prednosti separatnog gela

Tiksotropni separatni gel stvara fizičku barijeru koja zadržava crvene krvne ćelije i granulocite ispod gela, čime na efikasan način pospešuje delovanja PRP-a , istovremeno omogućavajući plazmi, trombocitima, monocitima i limfocitima da plutaju po njemu. Crvene krvne ćelije i granulociti ne indukuju regeneraciju i mogu doprineti kataboličkom efektu, smanjujući na taj način efikasnost dobijenog PRP. Gel odvaja plazmu sa trombocitima i faktorima rasta od crvenih i belih krvnih zrnaca i ostalih nepoželjnih krvnih produkata. PRP reguliše reparativne mehanizme i menja kataboličku sredinu u anaboličku i time ubrzava regeneraciju.

efikasna-funkcija-tiksotropnog-separatnog-gela-2

Pošto se gel automatski stvrdne nakon centrifugiranja, epruveta se može okrenuti 2-3 puta da bi se obezbedila ravnomerna raspodela trombocita unutar rezultujuće plazme – resuspenzija. Gel takođe omogućava maksimalnu iskorišćenost PRP-a. Stoga sistemi sa tiksotropni separatnim gelom daju veću stopu oporavka trombocita u poređenju sa sistemima bez gela. Kada se plazma sa koncentrovanim trombocitima i aktiviranim faktorima rasta ubrizga nazad u povređeno područje, trombociti tada iz svojih alfa granula oslobađaju više faktora rasta i signalnih proteina, koji u složenom kaskadnom biološkom mehanizmu podsticu proliferaciju, migraciju i diferencijaciju maticnih ćelija te modulaciju ćelija sto rezultira oporavkom tkiva.

Prirodni procesi izlečenja

Ovi aktivirani trombociti se zatim injektiraju direktno u vaše povređeno ili obolelo tkivo. Trombociti se razgrađuju i oslobađaju svoje faktore rasta, koji pokreću prirodne procese proliferacije ćelija i obnavljanja tkiva. Oni stimulišu povećavaju broj reparativnih ćelija koje vaše telo proizvodi. Jedna od ključnih prednosti injekcija PRP je ta da one oslobađaju od bola i smanjuju potrebu za antiinflamatornim sredstvima ili jačim lekovima. Sama procedura traje oko 30 minuta, a većina ljudi može odmah nakon toga nastaviti sa normalnim aktivnostima.

PRP injekcije se koriste za lečenje povreda tetiva (tendinitisi i tendinopatije), lezija ligamenata, meniskusa, hrskavica te povreda mišića, bolova povezanih sa artritisom i povreda zglobova. Sve se češće primenjuju i u kozmetičkim tretmanima. PRP injekcije se koriste za lečenje androgene alopecije, a mnogi dermatolozi ih koriste za tretmane lica.

efikasna-funkcija-tiksotropnog-separatnog-gela-3

Kompanija Sineks Medical može sa ponosom da vam predstavi proizvode našeg partnera, kompanije RegenLab iz Lozane, i omogući i vama da proizvode iz njihove široke palete uvrstite u vašu ponudu. Idite u korak sa vremenom i obezbedite najbolje za vašem klijente. Kontaktirajte nas i saznajte kako do RegenLab proizvoda.