Da li se sindrom karpalnog tunela može lečiti pomoću PRP?

Sindrom karpalnog tunela (CTS) je najčešća neuropatija koja pogađa otprilike 3 do 6 procenata[1] odraslih u opštoj populaciji. Sindrom karpalnog tunela je zdravstveni problem koji utiče na funkciju šake, uzrokovan kompresijom medijalnog nerva na zglobu. Karpalni tunel formiraju karpalne kosti zgloba ručja medjusobno povezane ligamentima, poprečni karpalni ligament i čvrsto vezivno tkivo. Sinovijalna opna obavija tetive.

[1] LeBlanc KE, Cestia W. Carpal tunnel syndrome. Am Fam Physician. 2011 Apr 15;83(8):952-8. PMID: 21524035.

Sindrom karpalnog tunela može biti posledica upale medijalnog nerva, zadebljanja poprečnog karpalnog ligamenta ili prisustva lezije unutar karpalnog tunela. Bez obzira na direktan uzrok, krajnji rezultat je pritisak na medijalni nerv koji dovodi do disfunkcije.

Koji su simptomi?

Simptomi sindroma karpalnog tunela su često vrlo izraženi jer povećavaju pritisak na medijalni nerv u karpalnom tunelu. Ukočenost ili bol mogu biti jači noću i mogu pacijente držati budnim ili ih buditi iz sna. Ovo je često slučaj zbog položaj zgloba tokom spavanja. Tokom dana, ovi simptomi se mogu češće javiti usled svakodnevnih aktivnosti pri kojima se savija zglob (razgovor telefonom, vožnja).

U nekim slučajevima, CTS se oporavlja sam, ali mnogima je potrebna medicinska pomoć. Simptomi sindroma karpalnog tunela kreću se od blage povremene utrnulosti u prstima do slabosti šake, gubitka osećaja i gubitka funkcije ruke. Iako postoje brojni drugi razlozi za slične simptome, ipak treba znati razloge i simptome koji uzrokuju ovaj simptom.

Šta izaziva sindrom karpalnog tunela?

Bolesti ili stanja koja mogu povećati šanse za razvoj CTS-a uključuju lomljenje ili dislokaciju kostiju ručnog zgloba, trudnoću, dijabetes, probleme sa štitastom žlezdom, menopauzu ili gojaznost. Još uvek se raspravlja o tome da li ponavljajuće radne aktivnosti izazivaju sindrom karpalnog tunela, ali se smatra da neke repetitivne aktivnosti ruku, posebno pokreti koji mogu proizvesti vibracije, mogu pogoršati simptome.

Međutim, mnoga druga stanja takođe mogu biti odgovorna za simptome bola, otoka, utrnulosti ili slabosti u rukama, kao što su bolesti nerava koje se nalaze bilo gde od vrata do ručnog zgloba. Bol i otok u zglobovima šake i zglobovima uzrokovani artritisom takođe mogu biti uzrok. Često je vrlo teško medicinskim radnicima da utvrde tačan razlog ovih simptoma.

Kako se dijagnostikuje sindrom karpalnog kanala?

Kompletan pregled svih gornjih ekstremiteta, uključujući vrat, rame, lakat i zglob, treba da se sprovede kako bi se isključili drugi mogući uzroci problema. Većina pacijenata sa ranim, blagim do umerenim sindromom neće imati nalaze fizikalnog pregleda. Stanje i funkcija nerava se zatim ispituju elektromioneurografskim snimanjem i testovima nervne sprovodljivosti.

Osećaj oslabljen na strani domalog prsta, ali normalan na strani malog prsta, mogu da ukazuju na sindrom karpalnog tunela. Pored toga, dijagnoza se zasniva na prisustvu utrnulosti i bola pri perkusiji po tetivi kako bi se dobio osećaj trnjenja (Tinelov znak) ili se zglob drži u položaju fleksije u trajanju od 60 sekundi (pozitivan Falenov manevar) .

Lečenje sindroma karpalnog tunela pomoću PRP

Plazma bogata trombocitima (PRP) je dokazana regenerativna terapija koja može da leči niz bolesti i stanja. Postoji dovoljno dokaza da PRP može biti održiv tretman za sindrom karpalnog tunela. PRP koristi prirodne sposobnosti tela da se opravi.

Sve je više dokaza da je PRP efikasan oblik lečenja sindroma karpalnog tunela. Sve je veći broj studija koje se bave efikasnošću PRP terapije kod pacijenata sa sindromom karpalnog tunela (CTS).[1] Postaje velika očekivanja da će PRP jednog dana biti standardni tretman za sindrom karpalnog tunela.

[1] Güven SC, Özçakar L, Kaymak B, Kara M, Akıncı A. Short-term effectiveness of platelet-rich plasma in carpal tunnel syndrome: A controlled study. J Tissue Eng Regen Med. 2019 May;13(5):709-714.

Ukoliko PRP tretman nije dovoljno efikasan za pacijenta, može biti potrebna operacija. Istraživači su počeli da istražuju ideju kombinovanja regenerativne medicine sa tradicionalnim hirurškim tehnikama. Njihovo kombinovanje može dovesti do efikasnijeg tretmana. Postoje dokazi da upotreba PRP-a nakon operacije karpalnog tunela može pomoći pacijentima da se brže oporave. Pacijent može brže da nastavi normalne aktivnosti, što je jedan od glavnih nedostataka operacije karpalnog tunela. Regenerativna medicina i tradicionalna medicina mogu ići ruku pod ruku u razvoju inovativnih tretmana.

Regenerativna medicina može dopuniti postojeće tretmane i može poboljšati vašu sposobnost da na odgovarajući način lečite pacijente. U budućnosti bi plazma bogata trombocitima mogla igrati važnu ulogu u lečenju sindroma karpalnog tunela.

RegenLab je poznat kao vodeći snabdevač patentirane tehnologije za proizvodnju Autologne plazme obogaćene trombocitima, a Sineks Medical je njihov višegodišnji pouzdani partner. Kontaktirajte nas i saznajte kako da RegenLab proizvode uključite i u Vašu praksu.