Bol u peti Indiba

BOL U PETI – PLANTARNI FASCITIS

Prema zvaničnoj statistici bol u peti (plantarni fascitis) pogađa čak 10% svetske populacije. Svakako velika brojka. Ovaj sindrom uzrokuje bol na dnu pete. Plantarna fascija je široki ligament sa donje strane stopala, koji se proteže od petne kosti, pa sve do prstiju. Ovi ligamenti deluju kao amortizeri koji podržavaju stopalo. Plantarne fascije su dizajnirane da trpe konstantno i stalno naprezanje i trošenje zbog opterećenja kojem su izložene. Ali, ponekad, previše opterećenja oštećuje ili kida tkivo. Prirodni odgovor organizma na povrede je upala koja rezultira bolom u peti i ukočenošću plantarnog fascitisa.

Bol u peti Indiba

Faktori koji mogu povećati rizik od razvoja plantarnog fascitisa su sledeći:

1. Starost – Plantarni fascitis je najčešći između 40 i 60 godina.
2. Određene vrste vežbi – Aktivnosti koje stavljaju mnogo opterećenja na vašu petu i ligamente mogu doprineti pojavljivanju plantarnog fascitisa.
3. Mehanika stopala – Ravna stopala ili bilo koji drugi nepravilan obrazac hodanja može narušiti pravilnu mehaniku stopala i uticati na način na koji se težina raspodeljuje kada stojite i hodate, što plantarnu fasciju izlaže dodatnom naporu.
4. Gojaznost – Višak kilograma stavlja dodatno opterećenje na vašu plantarnu fasciju.
5. Zanimanja koja zahtevaju dugo stajanje – Radnici u fabrici, nastavnici i drugi koji većinu svog radnog vremena provode u hodanju ili stajanju na tvrdim površinama, mogu oštetiti svoje plantarne fascije.

Nakon što prijavite problem i simptome lekar će obaviti fizički pregled kako bi proverio osetljivost stopala i tačnu lokaciju bola i uverio se da bol nije rezultat nekog drugog problema stopala.

Pregled podrazumeva kontrolu:

refleksa

mišićnog tonusa

osećaja dodira

koordinacije

ravnoteže

Može biti potrebno rendgensko snimanje ili veoma retko snimanje magnetnom rezonancom, kako bi se proverilo da ništa drugo ne uzrokuje bol u peti, kao na primer fraktura kosti.

Da biste umanjili bol od plantarnog fascitisa, isprobajte ove savete:

1. Odmor – Smanjenje ili čak zaustavljanje aktivnosti koje pogoršavaju bol je prvi korak u smanjenju bola. Možda ćete morati privremeno da prestanete sa sportskim aktivnostima u kojima vaša stopala udaraju o tvrdu podlogu.
2. Hladne obloge – Valjanje nogu preko bočice hladne vode ili leda tokom 20 minuta je efikasno. Ovo se može uraditi 3 do 4 puta dnevno.
3. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi – Lekovi poput ibuprofena ili naproksena smanjuju bol i upalu.
4. Vežbanje – Plantarni fascitis pogoršavaju zgrčeni mišići stopala i listova. Istezanje listova i plantarne fascije je efikasan način za ublažavanje bola koji nastaje zbog ovog stanja.

Brzi oporavak Indiba

Ipak ukoliko Vam plantarni fascitis uzrokuje veće i dugotrajne smetnje, glavna korist od INDIBA ACTIV-a je u smanjenju fibroze i bola povezanih sa plantarnim fascitisom, poboljšavajući vaskularnost i elastičnost plantarne fascije i tako obnavljajući normalnu pokretljivost stopala.  Zdravlje i zadovoljstvo naših pacijenata nam je na prvom mestu. Stoga smo omogućili terapiju ovim revolucionarnim aparatom i kod nas.