Artroza kolena može biti efikasno lečena

Bolovi u kolenu koji se često javljaju sa godinama mogu da budu vrlo neprijatni i u mnogome utiču na kvalitet života. Svojim napretkom medicina i nauka danas nam omogućavaju da se suočimo i pobedimo mnoga oboljenja i stanja, omogućavajući bezbrižniji i ugodniji život.

Artroza kolena je veoma česta

Gonarthrosis ili osteoartritis kolena odnosno artroza kolena je često veoma bolno i iscrpljujuće stanje koje pogađa milione ljudi širom sveta. Artrozom je najčešće zahvaćen zglob kolena i uzrokovana je različitim faktorima. To su unutrašnji i spoljašnji faktori – propadanje tkiva usled starenja ( prirodno habanje hrskavice), gojaznost, hormonski i metabolički disbalans, ranije povrede, upale, nasledna predispozicija…

Zglobna hrskavica je tkivo koje pokriva krajeve kostiju i pomaže zglobovima da se lakše kreću. Sastoji se od ćelija (hondrocita) koje leže unutar šupljina ispunjenih gelom ( ekstracelularni matriks). Hondrociti su uglavnom odgovorni za proizvodnju kolagena i ekstracelularnog matriksa koji dovodi do održavanja hrskavičnog tkiva u zglobovima.

Vremenom se hrskavica troši, pa čak može i potpuno nestati. Ovo dovodi do kontakta kostiju u vašim zglobovima i posledično, oštećenja fukncije zgloba što uzrokuje bol, ukočenost, a ponekad i otok.

Hrskavica ne sadrži nerve i nema puno snabdevanje krvlju. Kao takva, hrskavica nema sposobnost da zaceli sama zbog nedostatka krvnih sudova, limfe i nervnog tkiva. Lečenje povrede hrskavice se uglavnom postiže stimulacijom proliferacije hondrocita i sinteze ekstracelularnog matriksa (ECM).

Koje su faze artroze kolena?

Artroza kolena je degeneratvno oboljenje pri čemu dolazi do propadanje hrskavice zgloba kolena a zatim i ostalih delova zgloba. Hrskavica kolena oblaže kraj butne kosti (femur), vrh potkolenice (tibije) i zadnju stranu kolenske čašice (patela). Kada se hrskavica istroši, prostor između kostiju se sužava. Kod uznapredovale artroze, dolazi do trenja kosti o kost i koštane ostruge (glatki koštani izraštaji, izbočine na kostima).

Četiri faze osteoartritisa napreduju od manjeg oštećenja i blagih simptoma u fazi 1, do jakog bola, ukočenosti i ograničene pokretljivosti u fazi 4.

Opcije lečenja zavise od faze osteoartritisa tj. težine stanja i mogu uključivati promene načina života, lekove, fizikalnu terapiju i operaciju. U 4. fazi oboljenje indikovan je operativni zahvat.

Rana dijagnoza i lečenje su ključni za upravljanje simptomima i sprečavanje daljeg oštećenja zglobova.

Terapija artroze kolena sa odličnim rezultatima

Terapije zasnovane na ćelijskom matriksu su se pojavile kao obećavajući pristup za lečenje različitih medicinskih stanja, uključujući ortopedske povrede i degenerativne promene zglobova. Iskorištavanjem moći ćelijskog matriksa, ove terapije imaju za cilj promovisanje popravke i regeneracije tkiva, smanjenje upale i poboljšanje funkcije zglobova.

Cellular Matrix je medicinski proizvod švajcarske kompanije Regen Lab. Cellular Matrix komplet omogućava pripremu autolognog PRP-a u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom(HA) na bezbedan, brz način i u jednom koraku. Kombinacija PRP/HA je namenjena za intraartikularnu injekciju, kako bi se ublažili simptomi artroze kolena i poboljšala pokretljivost i funkcija zglobova. Stoga, kombinacija PRP/HA može predstavljati novu terapijsku opciju za pacijente koji pate od artroze kolena, 2. i 3. stepena oštećenja.

Terapija zasnovana na injekcijama, uključujući plazmu bogatu trombocitima (PRP) i hijaluronsku kiselinu (HA), stekla je veliku popularnost s obzirom na efikasnost i visok bezbednosni profil. Ove injekcije su se obično primenjivale odvojeno. Ranije kliničke studije bile su uglavnom fokusirane na njihove individualne efekte. Cellular Matrix predstavlja mešavinu PRP i HA, koja se ubrizgava direktno u zglob. Način primene možete pogledati u videu.

Cellular Matrix terapija nudi obećavajući pristup za lečenje artroze kolena. Promovišući oporavak i regeneraciju tkiva, ova terapija može pomoći u obnavljanju funkcije zglobova i smanjenju bolova, poboljšavajući kvalitet života pacijenata sa degenerativnom bolešću zglobova.

Distribuciju Cellular Matrix-a, kao i ostalih sjajnih proizvoda kompanije Regen Lab, na našem tržištu omogućio je Sineks Medical. Kontaktirajte nas odmah i saznajte više!