6 važnih činjenica o PRP tretmanu koje morate znati

Postoji mnoštvo informacija o PRP terapiji koje su dostupne na internetu, posebno pošto je ovaj efikasan metod lečenja stekao veliku popularnost i publicitet poslednjih godina. Ako razmišljate o isprobavanju ove neinvazivne alternative, evo nekih od najvažnijih činjenica koje bi trebalo da znate.

PRP se pravi od sopstvene krvi pacijenata

PRP je napravljen od plazme obogaćene trombocitima u krvi. Kako se to radi? Od pacijenta se uzima mala količina krvi koja se stavlja u centrifugu kako bi se trombociti odvojili od crvenih krvnih zrnaca i drugih komponenata krvi. Ovaj proces ima za cilj izolovanje i obogaćivanje plazme koja ima pet puta veću količinu trombocita od regularne koncetracije u krvi.

6-cinjenica-o-prp-koje-morate-znati-1

PRP nije rizičan postupak

Činjenica je da je PRP izuzetno siguran postupak. Za početak, vaša PRP terapija je autologna, pa je napravljena od vaše krvi. Kao rezultat, ne treba da brinete o negativnim reakcijama ili neželjenim efektima. Medicinski stručnjaci u kliničkoj praksi, kao i istraživači na terenu, smatraju da je PRP siguran iz dva ključna razloga: autologne prirode i činjenice da se PRP koristi već duži niz godina bez većih komplikacija. Istraživači su primetili da je glavna prednost PRP terapije njegova sigurnost i činjenica da ne uzrokuje komplikacije ili neželjene efekte.

PRP nije novi tretman

Možda se čini kao noviji tretman, ali PRP je prvi put razvijen sedamdesetih godina prošlog veka, a prvi put je korišćen u Italiji 1987. godine u otvorenom operativnom zahvatu na srcu. PRP terapija je počela da dobija popularnost sredinom 1990-ih. Od tada se primenjuje u mnogim različitim medicinskim oblastima, kao što su sportska medicina, lečenje bolova, estetska hirurgija i stomatologija.

Ortopedske primene PRP

Plazma bogata trombocitima (PRP) je regenerativna injekciona terapija dizajnirana da stimuliše prirodne procese zarastanja tela. Predložene kliničke i hirurške primene uključuju fuziju cervikalnih pršljenova, hondropatiju, osteoartritis kolena, tendinopatiju, akutne i hronične povrede mekog tkiva, poboljšanje zarastanja nakon rekonstrukcije ligamenata i mišića.

6-cinjenica-o-prp-koje-morate-znati-2

PRP je efikasniji u lečenju artroze kolena od injekcija hijaluronske kiseline

Artroza kolena je vrlo česta hronična degenerativna bolest koja može da uzrokuje značajne troškove zdravstvenom sistemu. Iako osteoartritis može uticati na sve zglobove, osteoartritis kolena je najčešći tip obljenja. Nehirurški tretmani uključuju kortikosteroide, hijaluronsku kiselinu i PRP (plazma bogata trombocitima). Cilj studija bio je da ispitaju efikasnost plazme bogate trombocitima u odnosu na hijaluronsku kiselinu za lečenje osteoartritisa kolena. Rezultati su zaključili da je PRP efikasniji tretman!

PRP je izuzetno popularan među profesionalnim sportistima

PRP tretman uživa veliko poverenje kod mnogobrojnih vrhunskih sportista. Da pomenemo damo neke od njih: Kristijano Ronaldo, Rafael Nadal, Maria Sharapova, Stef Kari Tiger Voods, Takashi Saito.

Najbolja stvar kod PRP-a je činjenica da se može koristiti za lečenje pacijenata svih starosnih grupa, bilo da ste profesionalni sportista, rekreativac ili osoba koja pati od hroničnih bolova. PRP vam može pomoći da ublažite simptome bola.

 

Sineks Medical je ponosni partner sa kompanijom RegenLab koja se bavi razvojem i proizvodnjom medicinskih sredstva i originalne laboratorijske opreme inovativne biotehnologije.