BOL U VRATU - INDIBA TRETMAN

BOL U VRATU

Bol u vratu je čest problem. Mišići vrata mogu biti zategnuti zbog lošeg držanja-  bilo zbog dugog sedenja za računarom ili savijanja nad vašim radnim stolom. Osteoartritis je takođe čest uzrok bolova u vratu.

 

Retko, bol u vratu može biti simptom ozbiljnijeg problema. Potražite medicinsku pomoć́ ako vam bol u vratu prati utrnulost ili gubitak snage u rukama ili dlanovima ili ako imate bolove u ramenima i rukama.

rad na računaru

Najčešći znaci i simptomi bola u vratu uključuju:

 • Bol koji se često pogoršava ako dugo držite glavu na jednom mestu, kao što je vožnja ili rad na kompjuteru
 • Grčenje mišića 
 • Smanjena sposobnost kretanja glave
 • Glavobolja

Bol u vratu uglavnom može da se poboljša kućnim tretmanom određenim mastima ili preparatima. Međutim ukoliko ne dođe do poboljšanja trebalo bi da se obratite svom lekaru. Kontaktirajte lekara ukoliko bol u vratu nastavlja da traje nekoliko dana bez olakšanja, širi se na ruke ili noge, prati ga glavobolja, ukočenost, slabost ili peckanje.

bol u vratu

Vaš vrat je fleksibilan i podržava težinu vaše glave, tako da može biti osetljiv na povrede i stanja koja uzrokuju bol i ograničavaju kretanje. Uzroci bola u vratu mogu biti:

 • Napetost mišića. Preveliko opterećenje, kao što je previše sati rada na vašem računaru, često može da izazove naprezanje mišića. Čak i sitne stvari, kao što je čitanje u krevetu, mogu opteretiti mišiće vrata
 • Istrošeni zglobovi. Baš kao i ostali zglobovi u vašem telu, vaši vratni zglobovi imaju tendenciju da se oštećuju sa godinama. Osteoartritis uzrokuje propadanje hrskavice između vaših kostiju. Vaše telo zatim formira koštane izbočine koje utiču na pokretljivost zglobova i izazivaju bol.
 • Uklještenje nerava. Ispupčenje diska ili koštane izbočine u vratnom delu mogu pritisnuti nerve koji se šire od kičmene moždine.
 • Povrede. Povrede u saobraćajnim nesrećama, ili sportske povrede.
 • Bolesti. Određene bolesti, kao što su reumatoidni artritis, meningitis, mogu takođe izazvati bol u vratu.

Pokušajte da ostanete aktivni i nastavite sa svojim normalnim aktivnostima koliko god je to moguće. Sledeće može pomoći u olakšavanju simptoma i ubrzati oporavak:

 1.  Odredite šta izaziva bol u vratu – npr. boravak u jednom položaju za duže vreme, spavanje na stomaku, loše držanje. Kada znate šta uzrokuje bol u vratu, možete tražiti načine da ga sprečite – npr. redovne pauze za rastezanje, spavanje na određenoj strani, korigovanje držanja. 
 2. Koristite tople ili hladne obloge – to može pomoći da se ublaži bol i ukočenost. Neki ljudi više vole toplotu, drugi preferiraju hladnoću. Uvek zamotajte toplotne ili hladne pakete u peškir ili tkaninu kako biste zaštitili kožu od opekotina i oštećenja tkiva. Nemojte koristiti duže od 10 do 15 minuta, i sačekajte da se temperatura vaše kože vrati u normalu pre ponovne primene. 
 3. Odmor (privremeno) – kada se prvi put pojavi bol u vratu, može vam se činiti da pomaže da odmorite vrat, ali ga ne odmarajte predugo. Previše odmora može ukočiti vaše mišiće na vratu i učiniti da vaš bol traje još duže. Probajte lagane vežbe i istegnite se kako biste što pre oslobodili mišiće i ligamente.
 4. Spavajte na niskom, čvrstom jastuku – potrebno je izbeći neprirodno savijanje vrata, a jastuci koji su previše meki neće pružiti vašem vratu odgovarajuću podršku. 
 5. Budite svesni svog držanja – loše držanje može da izazove bol u vratu, ili da pogorša postojeći. Loše držanje stavlja pritisak na mišiće vrata i čini da rade više nego što je potrebno. Ako ste pogrbljeni- bilo da stojite ili sedite – napravite svesni napor da prilagodite svoje držanje. 
 6. Masirajte bolno mesto – masaža vam može pomoći da se nosite sa svojim fizičkim bolom, a takođe pomaže da se oslobodi stresa i napetosti mišića. 
 7. Odvojite vreme za opuštanje – probajte neke vežbe opuštanja koje pomažu u smanjenju napetosti mišića u vratu i ramenima. 
 8. Pokušajte sa anti-inflamatornom ili analgetskom kremom ili gelom – oni mogu dati privremeno olakšanje boli. Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom za savet. 
 9. Koristite lekove za privremeno ublažavanje bola – uvek pratite uputstva i razgovarajte sa svojim lekarom o alternativama ako ustanovite da ne pomažu.

Zato što znamo koliko bol u vratu može da bude naporan i da ometa u svakodnevnim obavezama i aktivnostima, obezbedili smo u saradnji sa našim partnerima, revolucionarnu INDIBA activ terapiju. INDIBA tretman omogućava brzo ublažavanje bolova i značajna poboljšanja u metabolizmu ćelija, donoseći novi nivo iskustva pacijenata. Pacijenti doživljavaju brzo ublažavanje bola i značajna poboljšanja u metabolizmu ćelija. Indiba je neinvazivna, prijatna terapija, koja je veoma korisna za stanja koja izazivaju akutni bol, upalu, artritis, tendinitis ili hronične muskuloskeletne poremećaje.

Indiba tretman vrata

Smanjenje bola i olakšanje već posle prvog tretmana. INDIBA vraća pokretljivost, normalizuje mišićni tonus i elastičnost, povećava lokalnu cirkulaciju, olakšava grčenje mišića. Najnovija naučna istraživanja iz oblasti molekularne biologije su pokazala značajne terapijske prednosti INDIBA tretmana, koje zavise od frekvencionog opsega od 448 kHz na kom INDIBA radi. Uređaj se koristi sa provodljivom kremom specijalno dizajniranom za ovaj sistem, koja poboljšava efikasnost lečenja. Aplikacija kreme je prijatna, opuštajuća i umirujuća, uvek pružajući osećaj zadovoljstva.

INDIBA activ tretman vrata

Više od 40 godina iskustva garantuje pouzdanost, efikasnost i rezultate. Otklonite bol već danas.

SPISAK ORDINACIJA:

 1. FIZIO TIM – Beograd  www.fizio-tim.com
 2. SPORT MEDICAL ALLIANCE – Beograd   http://www.sportmedicalalliance.rs
 3. FISKULTURA – Beograd    www.fiskultura.rs/kontakt
 4. ZAVOD ZA MEDICINU I SPORT    www.rzsport.gov.rs
 5. RHEUMA PRAXIS – Beograd  www.rheumapraxa.com
 6. GALETIĆ – Novi Sad   http://www.drgaletic.rs
 7. REHABILITY.RS – Beograd i Subotica   www.rehability.rs
 8. FIZIO AKTIV – Kruševac   http://www.fizioaktiv.co.rs
 9. GUBERINIĆ – Crna Gora – Fizioterapeutski centar   www.fizioterapeutskicentar.me

Pročitajte još

RESPONSE OF NEUROBLASTOMA CELLS TO RF CURRENTS AS A FUNCTION OF THE SIGNAL FREQUENCY

Zadovoljstvo nam je da podelimo sa vama novu publikaciju Ramon-a i Cajal-a: Response of neuroplastoma cells to RG currents as ...
Pročitaj više
Prednji ukršteni ligamenti

PREDNJI UKRŠTENI LIGAMENTI – POVREDA I LEČENJE

Prednji ukršteni ligamenti spadaju u četiri najveća ligamenta u kolenu i prvenstveno imaju ulogu u održavanju stabilnosti kolena. Dva ligamenta ...
Pročitaj više
prevencija osteoporoze

CELERGEN U PREVENCIJI OSTEOPOROZE

Osteoporoza je bolest koja slabi kosti do tačke u kojoj se lako lome - najčešće kosti u kuku, kičmi i ...
Pročitaj više
448 kHz

448 kHz JE PRAVA FREKVENCIJA ZA VAŠE ZDRAVLJE

Lečenje radiofrekvencijom je postupak koji sve više dobija na popularnosti u mišićno-koštanoj rehabilitaciji zbog svoje efikasnosti u ubrzavanju zarastanja tkiva ...
Pročitaj više
Loading...